Combaterea risipei alimentare

Ovăzul – caracteristici, beneficii și utilizări în brutărie 

Ovăzul, denumit „Avena sativa”, este considerat una dintre cerealele de bază și o componentă esențială a alimentării noastre. Cultivată de secole, această cereală fără gluten este caracterizată de o combinație unică de nutrieți, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți care îi pun în valoare gustul și beneficiile acesteia. Ovăzul este considerat o cereală integrală deoarece, după procesare, tărâțele și germenii săi rămân intacte. 

Ovăzul este fiert la aburi, aplatizat și feliat în diferite moduri, producând mai multe tipuri de ovăz. Printre acestea se numără ovăzul „de modă veche”,adică cel obișnuit, ovăzul rapid și ovăzul instant. În mod intuitiv, denumirea lor desemnează cât de repede se vor găti în fulgi de ovăz. Ovăzul poate fi folosit ca atare în rețete, ca un topping crocant, sau poate fi măcinat în 

De cele mai multe ori, ovăzul este consumat sub formă de fulgi de ovăz, însă se mai regăsește și sub formă de tărâțe sau făină. Făina de ovăz este ideală atât pentru produsele sărate, cât și pentru cele dulci. Cereala, cel mai des utilizată în brutării, poate fi amestecată cu făina celorlalte cereale pentru prepararea produselor de panificație: pâine, crakers, lipii sau prăjituri. De asemenea, brutarii folosesc ca și ingredient de bază tărâțele de ovăz pentru a pregăti produse precum batoane nutritive sau biscuiți. În timpul procesului de măcinare, ovăzul își păstrează aproape toate substanțele benefice active. Acest lucru este un plus deoarece orzul poate fi alăturat aproape oricărui aliment și sub formă de făină, obținând preparate la fel de nutritive. Ovăzul este adesea inclus în pâine, diferite produse de patiserie, muesli sau granola. În panificație și patiserie, ovăzul este un ingredient foarte util, deoarece contribuie la textura preparatelor. De asemenea, le oferă o aromă savuroasă, asemănătoare celei de nucă. Tipul de ovăz folosit depinde foarte mult de rețeta care urmează să fie pregătită, precum și de timpul de coacere.

Ovăzul reprezintă o alegere potrivită pentru o alimentație echilibrată: este foarte hrănitor, este bogat în antioxidanți și conține beta-glucan, o fibră solubilă. De asemenea, printre beneficiile acestei cereale, ce se transferă și în produsele pe bază de ovăz sau care conțin ovăz în compoziție, sunt proteinele, grăsimile și carbohidrații. Un plus al ovăzului, spre deosebire de majoritatea cerealelor, este acela că este bogat în acizi grași – Omega 3 și Omega 6. Un alt atuu al ovăzului este acela că este o cereală integrală care nu conține gluten. La fel ca porumbul și orezul, ovăzul poate fi consumat și de persoanele care au intoleranță la gluten sau suferă de boala celiacă.

În ultimii ani, consumul de ovăz a crescut în popularitate, fiind o opțiune sigură și hrănitoare. Indiferent sub ce formă este consumat, pâine crocantă sau alt preparat nutitriv, ovăzul rămâne o sursă importantă de nutrienți și un ingredient benefic organismului nostru.

Categorii
Tipuri de paine
Urmareste-ne pe social media
Ovăzul – caracteristici, beneficii și utilizări în brutărie 

Ovăzul, denumit „Avena sativa”, este considerat una dintre cerealele de bază și o componentă esențială a alimentării noastre. Cultivată de secole, această cereală fără gluten este caracterizată de o combinație unică de nutrieți, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți care îi pun în valoare gustul și beneficiile acesteia. Ovăzul este considerat o cereală integrală deoarece, după procesare, tărâțele și germenii săi rămân intacte. 

Ovăzul este fiert la aburi, aplatizat și feliat în diferite moduri, producând mai multe tipuri de ovăz. Printre acestea se numără ovăzul „de modă veche”,adică cel obișnuit, ovăzul rapid și ovăzul instant. În mod intuitiv, denumirea lor desemnează cât de repede se vor găti în fulgi de ovăz. Ovăzul poate fi folosit ca atare în rețete, ca un topping crocant, sau poate fi măcinat în 

De cele mai multe ori, ovăzul este consumat sub formă de fulgi de ovăz, însă se mai regăsește și sub formă de tărâțe sau făină. Făina de ovăz este ideală atât pentru produsele sărate, cât și pentru cele dulci. Cereala, cel mai des utilizată în brutării, poate fi amestecată cu făina celorlalte cereale pentru prepararea produselor de panificație: pâine, crakers, lipii sau prăjituri. De asemenea, brutarii folosesc ca și ingredient de bază tărâțele de ovăz pentru a pregăti produse precum batoane nutritive sau biscuiți. În timpul procesului de măcinare, ovăzul își păstrează aproape toate substanțele benefice active. Acest lucru este un plus deoarece orzul poate fi alăturat aproape oricărui aliment și sub formă de făină, obținând preparate la fel de nutritive. Ovăzul este adesea inclus în pâine, diferite produse de patiserie, muesli sau granola. În panificație și patiserie, ovăzul este un ingredient foarte util, deoarece contribuie la textura preparatelor. De asemenea, le oferă o aromă savuroasă, asemănătoare celei de nucă. Tipul de ovăz folosit depinde foarte mult de rețeta care urmează să fie pregătită, precum și de timpul de coacere.

Ovăzul reprezintă o alegere potrivită pentru o alimentație echilibrată: este foarte hrănitor, este bogat în antioxidanți și conține beta-glucan, o fibră solubilă. De asemenea, printre beneficiile acestei cereale, ce se transferă și în produsele pe bază de ovăz sau care conțin ovăz în compoziție, sunt proteinele, grăsimile și carbohidrații. Un plus al ovăzului, spre deosebire de majoritatea cerealelor, este acela că este bogat în acizi grași – Omega 3 și Omega 6. Un alt atuu al ovăzului este acela că este o cereală integrală care nu conține gluten. La fel ca porumbul și orezul, ovăzul poate fi consumat și de persoanele care au intoleranță la gluten sau suferă de boala celiacă.

În ultimii ani, consumul de ovăz a crescut în popularitate, fiind o opțiune sigură și hrănitoare. Indiferent sub ce formă este consumat, pâine crocantă sau alt preparat nutitriv, ovăzul rămâne o sursă importantă de nutrienți și un ingredient benefic organismului nostru.

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Urmărește-ne

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Informatii

Urmareste-ne

© 2022 DESPREPAINE.RO – TOATE DREPTURILE REZERVATE