Caserolele încălzesc inima și satisfac un stomac înfometat, fiind astfel antidotul perfect pentru o zi friguroasă de iarnă.
De asemenea, acest tip de preparat este foarte versatil și îți permite să fii creativ în bucătărie, astfel încât ai libertatea de a utiliza orice legume, brânză și carne găsești prin frigider.
Poți chiar începe pregătirile din timp! Primii doi pași se pot face cu o seară înainte, singurul lucru pe care nu îl recomandăm este lăsatul croasanților în lapte la înmuiat peste noapte.
Ingrediente
- 4 linguri ulei de măsline
- 1 ceapă mare, albă, tăiată subțire
- 300 g șuncă tăiată în cubulețe
- 20 g baby spanac proaspăt
- 120 g brânză la alegere, răzuită (recomandăm brânza Gruyere sau cea elvețiană)
- 12 ouă
- 1 lingură muștar Dijon
- 120 ml lapte
- 1 linguriță sare
- Piper după gust
- 5-6 mini croasanți (aproximativ 300 g), rupți în bucăți mici
Mod de preparare
- Caramelizează ceapa: încălzește într-o oală mare jumătate din cantitatea de ulei de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și gătește-o, amestecând ocazional, timp de aproximativ 30 de minute, până când ceapa dobândește o culoare aurie.
- Într-o tigaie, gătește șunca împreună cu restul cantității de ulei de măsline, până când marginile cubulețelor de șuncă dobândesc o culoare aurie și o parte din grăsime se topește. Adaugă apoi spanacul și continuă să-l gătești până când pierde volum.
- Într-un bol, amestecă ouăle, muștarul, sarea și piperul.
- Preîncălzește cuptorul la 175°C și unge cu puțin ulei o tavă. Pe primul strat, pune spanacul și șunca, apoi ceapa caramelizată. Presară apoi jumătate din cantitatea de brânză, toarnă amestecul cu ouă și presară bucățile de croasant. Ca topping final, presară brânza rămasă și acoperă tava cu o folie de aluminiu.
- Pune preparatul la cuptor timp de aproximativ 30 de minute, apoi îndepărtează folia și lasă tava la cuptor pentru încă 5-10 minute. Ouăle nu ar trebui să fie prea gătite, dar mijlocul preparatului ar trebui să aibă o textură fermă. Când dobândește această textură, scoate preparatul de la cuptor pentru a-l servi!
Poftă bună!
(sursă: https://pinchofyum.com/egg-and-croissant-brunch-bake)