Astăzi povestim despre pâinea din ținutul elvețian, pâinea ce datează încă din anul 3530 înainte
de Hristos. Pâinea ocupă un loc important în cultura și gastronomia elvețienilor, aceștia acordând
o atenție sporită calității produsele de panificație.
Primele brutării elvețiene au apărut la mănăstiri în perioada Evului Mediu, iar în prezent există
peste 3000 de brutării în toată țară. Acestea sunt atât industriale, cât și private. Datorită
diversității culturii și tradițiilor, fiecare regiune din Elveția are propriile sale tipuri de pâine, cu
ingrediente deosebite, folosind diferite forme, tehnici sau tehnologii pentru prepararea pâinii. Un
factor comun între toate tipurile de pâine este acela că fiecare pâine are o crustă crocantă, care
poate fi subțire, groasă, în relief sau netedă.
În multe localități elvețiene, există brutării tradiționale care produc pâine proaspătă zilnic. Aceste
brutării oferă o mare varietate de sortimente încât poți savura câte o pâine diferită în fiecare zi a
anului. Printre cele mai cunoscute pâini din Elveția regăsim: pâinea împletită Zopf, Basel
Baseler, pâinea rotundă Zurich Brot Zürcher, pâinea de secară Walliser, pâinea cu semințe sau
pâinea cu aluat fermentat. Gustul unic al pâinii elvețiene este datorat calității produselor folosite
în prepararea aluatului.
Dacă vei vizita Elveția, nu uita să guști din pâinea lor proaspătă și să te bucuri de diversitatea
sortimentelor oferite de brutarii locali. Pâinea elvețiană te va cuceri pe loc, indiferent dacă o
savurezi simplă sau în combinație cu alte delicii.