Combaterea risipei alimentare

Tradiții și obiceiuri de primăvară legate de pâine

În tradiția populară, luna februarie marchează începutul unui nou anotimp şi reînsuflețirea naturii. De aceea, pâinea, ca simbol al recoltelor bogate, al vieții și al norocului, joacă un rol important în obiceiurile și tradițiile asociate cu sărbătorile lunii februarie.

În fiecare an la 1 februarie, se celebrează Arezanul viilor, ziua în care Anul Vechi Viticol se sfârșește şi renaşte Noul An Viticol, ce coincide cu debutul ciclului vegetal al viţei-de-vie, la început de făurar. Această sărbătoare din lumea viticultorilor datează din vremea tracilor și are ca scop influenţarea recoltei strugurilor. O practică rituală este „tratarea” coardei de viţă-de-vie. Gospodarul crestează coarda în patru locuri, în formă de cruce, o udă cu vin, pune sare, înfige o bucată de slănină şi una de pâine, pentru ca viţa să aibă de toate din această lume şi ca să ofere în schimb un rod bogat oamenilor.

În unele zone, gospodinele sfinţesc grâul şi porumbul care urmează a fi semănat în primăvară sau merg cu turte la muşuroiul furnicilor şi le spun: „Cum vă dau eu de mâncare, aşa voi să nu-mi mâncaţi recolta!”. Acest obicei se practică în Joia Furnicilor, prima zi de joi din Postul Mare, crezându-se că astfel furnicile nu vor face pagube în timpul verii.

În mod similar, în Bulgaria, în luna februarie se celebrează Trifon Zarezan, o sărbătoare dedicată viticultorilor, hangiștilor și grădinarilor bulgari. Sărbătoarea este în cinstea unui faimos vindecător, Sfântul Trifon. Astfel, celebrarea acestor două sărbători include savurarea unor preparate tradiționale, anume pâinea proaspăt coaptă, alături de pui umplut cu orez și bulgur.

Categorii
Tipuri de paine
Urmareste-ne pe social media
Tradiții și obiceiuri de primăvară legate de pâine

În tradiția populară, luna februarie marchează începutul unui nou anotimp şi reînsuflețirea naturii. De aceea, pâinea, ca simbol al recoltelor bogate, al vieții și al norocului, joacă un rol important în obiceiurile și tradițiile asociate cu sărbătorile lunii februarie.

În fiecare an la 1 februarie, se celebrează Arezanul viilor, ziua în care Anul Vechi Viticol se sfârșește şi renaşte Noul An Viticol, ce coincide cu debutul ciclului vegetal al viţei-de-vie, la început de făurar. Această sărbătoare din lumea viticultorilor datează din vremea tracilor și are ca scop influenţarea recoltei strugurilor. O practică rituală este „tratarea” coardei de viţă-de-vie. Gospodarul crestează coarda în patru locuri, în formă de cruce, o udă cu vin, pune sare, înfige o bucată de slănină şi una de pâine, pentru ca viţa să aibă de toate din această lume şi ca să ofere în schimb un rod bogat oamenilor.

În unele zone, gospodinele sfinţesc grâul şi porumbul care urmează a fi semănat în primăvară sau merg cu turte la muşuroiul furnicilor şi le spun: „Cum vă dau eu de mâncare, aşa voi să nu-mi mâncaţi recolta!”. Acest obicei se practică în Joia Furnicilor, prima zi de joi din Postul Mare, crezându-se că astfel furnicile nu vor face pagube în timpul verii.

În mod similar, în Bulgaria, în luna februarie se celebrează Trifon Zarezan, o sărbătoare dedicată viticultorilor, hangiștilor și grădinarilor bulgari. Sărbătoarea este în cinstea unui faimos vindecător, Sfântul Trifon. Astfel, celebrarea acestor două sărbători include savurarea unor preparate tradiționale, anume pâinea proaspăt coaptă, alături de pui umplut cu orez și bulgur.

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Urmărește-ne

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Informatii

Urmareste-ne

© 2022 DESPREPAINE.RO – TOATE DREPTURILE REZERVATE