Teff-ul este o pseudocereală străveche originară din Etiopia, de unde şi denumirea de “mei etiopian” care i-a fost atribuită. Această cereală antică de dimensiuni mici – aproximativ de mărimea unei semințe de mac – se poate găsi într-o varietate de culori, de la alb și roșu la maro închis. Rezistentă la secetă, poate crește în diverse condiții de mediu și se remarcă printr-o textură asemănătoare cu cea a amarantului și o aromă fină de nucă. Soiurile deschise la culoare tind să fie ușor dulci.
În Etiopia, teff-ul este măcinat și transformat în făină, din care se gătește preparatul tradițional cunoscut ca „injera”. Injera este un fel de pâine plată, poroasă și subțire precum o clătită, care este folosită adesea pe post de farfurie comestibilă. Prepararea acestei pâini este un proces destul de simplu, însă injera are nevoie de 3 zile pentru ca aluatul să fermenteze și să dospească corespunzător. Făina de teff poate fi utilizată de asemenea în locul făinii de grâu în numeroase feluri de mâncare, cum ar fi clătite, prăjituri, torturi, brioșe și pâine, precum și paste. Rețetele fără gluten necesită doar făină de teff și alte opțiuni de făină fără gluten, dar dacă nu urmăriți o dietă cu astfel de restricții, puteți consuma produse de brutărie și patiserie create cu făină de teff în completarea unor tipuri de făină cu gluten.
Teff-ul poate fi, totodată, presărat ca atare deasupra pâinilor, brioșelor și altor preparate pentru a adăuga un plus de textură crocantă și a varia nutrienții din preparate. Această cereală antică este bogată în fier și are un indice glicemic mai mic decât cel al grâului.