În zilele calde de vară, spaniolii obișnuiesc să se delecteze cu diverse preparate răcoritoare, precum această supă aromată cu pâine și usturoi, denumită „ajo blanco” (în traducere „usturoi alb”). Nu lăsa însă simplitatea rețetei să te păcălească: ingredientele oferă o complexitate aromatică și o textură cremoasă de care te vei îndrăgosti!
Deși supa este denumită după usturoiul pe care îl conține și este adevărat că adaugă un plus inedit de savoare, migdalele reprezintă în fapt sufletul acestui preparat.
Un element crucial al acestei rețete îl reprezintă și garnisirea, care elevează această supă de la o masă de zi cu zi, la o experiență cu adevărat specială. Garnisirea – ce constă de obicei în struguri proaspeți, dar uneori și în alte fructe, cum ar fi pepenele galben – desăvârșește acest preparat. Odată ce încerci ajo blanco în această formulă, va deveni una dintre mesele tale preferate în sezonul cald!
Ingrediente
- 170g migdale decojite
- 720ml apă rece
- 1 sau 2 căței de usturoi (în funcție de cât de puternică vrei să fie aroma de usturoi)
- 225g miez de pâine, tăiat în cuburi
- sare
- 7ml oțet de Sherry
- 22ml ulei de măsline extravirgin sau mai mult, după preferință, pentru servire
- Struguri verzi fără semințe, migdale prăjite și zdrobite și frunze proaspete de mentă mărunțite, pentru garnisire
Mod de preparare
- Într-un blender, pune migdalele, apa și usturoiul și pornește blenderul la viteză mare până ce amestecul dobândește o consistență lăptoasă; este posibil să fie necesar să oprești o dată sau de două ori blenderului pentru a curăța laturile vasului. Adăugă pâinea și amestecă până ingredientele se omogenizează. Condimentează cu sare, apoi integrează oțetul și uleiul de măsline. Dacă utilizezi un blender mai puțin puternic, este posibil să fie nevoie să treci supa printr-un filtru cu ochiuri fine în acest moment; cu un blender de putere mare, acest lucru nu va fi necesar.
- Transferă supa într-un recipient sigilat și refrigereaz-o până când este foarte bine răcită, pentru cel puțin 2 ore și până la 2 zile.
- Pentru servire: Taie strugurii în bucăți mai mici și amestecă-i într-un bol împreună cu migdale, mentă, sare și puțin ulei de măsline. Toarnă supa în boluri de servire răcite. Garnisește fiecare bol cu amestecul de struguri pregătit, picurând ușor mai mult ulei de măsline pe fiecare porție într-un mod decorativ. Supa e gata de servit.
Poftă bună!
Sursă:
https://www.seriouseats.com/ajo-blanco-spanish-bread-almond-cold-soup-recipe