Strata este o budincă cu ou și pâine, care provine din bucătăria nord americană și se aseamănă destul de bine cu fritatta. Rețeta conține multe ouă, de aceea este bine să fie servită în prima partea a zilei, fiind perfectă atât pentru micul dejun, cât și pentru “brunch” – un mic dejun mai întârziat, după cum spun americanii.
Această rețetă este extrem de ușor de preparat, include ca ingrediente de bază cuburi sau felii de pâine înmuiate în ou și lapte, apoi coapte într-o tavă înaltă.
Acest fel de mâncare iese foarte bun dacă este preparat cu o zi sau cu câteva ore înainte de a fi pus în cuptor pentru coacere. Precum majoritatea preparetelor cu ouă, strata include diverse ingrediente, așa că aveți parte de o mare flexibilitate în alegerea ingredientelor preferate.
Ingrediente pentru 8 porții:
- 1 franzelă mai veche tăiată felii sau cubulețe (cu tot cu coajă)
- 250 gr cașcaval ras sau orice fel de brânză preferi
- 8 ouă mari
- 800 ml de lapte
- 1 linguriță cu sare
- unt pentru uns tava
- 150 gr șuncă tăiată cubulețe
- 150 gr spanac proaspăt sau sparanghel
- 3 fire de ceapă verde
- câteva roșii cherry tăiate pe jumătate
Mod de preparare:
Unge cu unt o tavă de aproximativ 20 x 30 cm. Pune un strat de felii de pâine (sau cuburi) în tavă și presară jumătate din cantitatea de cașcaval. Într-un bol mare, bate ouăle și amestecă-le cu laptele și sarea. Toarnă o parte din amestecul de ou peste feliile de pâine, apoi adaugă șunca, spanacul sau sparaghelul și ceapa verde. Pune apoi încă un strat de pâine, din cea rămasă și toarnă restul de amestec de ou. Acoperă tava și las-o la frigider între 4 și 12 de ore.
Încălzește cuptorul la foc mic. Scoate tava din frigider, așază roșiile cherry și presară restul de cașcaval sau brânză pe deasupra și coace budinca pentru 60 de minute, până cand se umflă și se rumenește frumos deasupra. Dacă se rumeneste prea repede, acoperă tava cu o folie de aluminiu.
Las-o să se răcească 5-10 minute înainte de servire și savureaz-o cu plăcere!
Sursa foto: epicurious.com