
Sorgul este a cincea cea mai importantă cultură de cereale din întreaga lume. După ce a apărut în Africa acum 5 000 de ani, această cereală antică s-a răspândit în Orientul Mijlociu și în Asia prin intermediul vechilor rute comerciale, străbătând Peninsula Arabică, India și China de-a lungul Drumului Mătăsii. Astăzi, sorgul rămâne un aliment de bază în India și Africa. Este din ce în ce mai popular în lumea occidentală datorită beneficiilor sale pentru sănătate.
Sorgul ajută la îmbunătățirea texturii produselor de brutărie și patiserie. Conferă pâinii, chiflelor și brioșelor stabilitate și structură. Atunci când este folosită pentru prăjirea anumitor produse, făina de sorg se preschimbă într-un înveliș crocant și savuros.
În mod tradițional, această făină fără gluten a fost folosită pentru a crea clătite, terciuri, bere și pâine plată, cum ar fi „jowar roti” în India. Astăzi, utilizările ei s-au extins la substituirea altor cereale în prăjituri, fursecuri, pâine și brioșe. Datorită aromei sale delicate și a texturii fine, făina de sorg este o alegere excelentă pentru înlocuirea făinii de grâu în numeroase preparate. De asemenea, sorgul poate fi utilizat și ca atare. Poate fi presărat peste pâine, pentru a adăuga o textură crocantă și un plus de nutriție.
În privința proprietăților nutriționale, sorgul are un conținut echilibrat de fibre și proteine. Este o opțiune mai bună pentru cei care doresc o făină bogată în nutrienți decât, de exemplu, făina de orez alb, care are mai puțin de jumătate din cantitatea de fibre și proteine. În raport cu alte cereale, sorgul are un conținut ridicat de antioxidanți. Aceștia ajută la protejarea împotriva unor boli precum cele cardiace sau unele boli neurologice. Este, de asemenea, bogat în calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, niacină și fibre.