Combaterea risipei alimentare

Secretele unui cozonac reușit

Vedeta mesei de Crăciun este desertul preferat al întregii familii și anume, cozonacul. Cui nu-i place cozonacul cald, mai ales atunci când este proaspăt scos din cuptor? De-a lungul timpului, rețeta cozonacul s-a schimbat, aceasta fiind îmbunătățită de la un deceniu la altul. Desigur, fiecare persoană aduce un element personal fiecărui cozonac în parte, în funcție de preferințele acesteia. 

Iată câteva secrete pentru a pregăti un cozonac pufos și savuros, cu care vei cuceri întreaga familie.

  1. Ingrediente proaspete și de calitate

Atunci când dorești să prepari aluatul sau umplutura de cozonac, trebuie să verifici mai întâi dacă toate ingredientele sunt în termenul de valabilitate, proaspete și de calitate. Secretul creșterii aluatului constă în făina cu un conținut mare de proteine.

  1. Temperatura ingredientelor

Înainte de a te apuca de aluat, este important să scoți cu câteva ore înainte toate alimentele din frigider sau din cămară. Acestea trebuie să ajungă la temperatura camerei pentru a ajuta aluatul să crească, iar mai apoi să se coacă uniform.

  1. Frământarea

Timpul ideal de frământare este de aproximativ 20-30 de minute sau până când aluatul devine nelipicios, iar făina este încorporată în totalitate.  

  1. Dospirea aluatului

Secretul dospirii este acela că aluatul trebuie să stea într-un loc cald pentru a-și putea dubla volumul. De asemenea, este important ca aluatul să fie lăsat la crescut și în forma de cozonac pentru a crește uniform. 

  1. Umplutura

Pentru a avea un cozonac pufos și bogat în mirodenii, un pas important este distribuirea umpluturii. Aceasta trebuie distribuită în mod egal pe toată suprafața aluatului pentru ca desertul să crească frumos, iar fiecare bucată de cozonac să aibă aceeași cantitate de umplutură. 

  1. Temperatura de coacere

Preîncălzește cuptorul înainte de a introduce cozonacii. Temperatura cuptorului trebuie să fie de 180 de grade și trebuie evitată deschiderea ușii cuptorului în timpul coacerii. Deschiderea ușii va afecta coacerea, iar cozonacul nu va mai crește armonios. 

  1. Răcirea 

Pentru a nu se lăsa după coacere și pentru a-și păstra forma este important ca desertul să fie lăsat în forma de copt încă 5-10 minute. După trecerea acestor minute, așază cozonacul într-o parte pe o tavă tip grătar pentru circulația aerului și răcirea acestuia uniformă. 

Categorii
Tipuri de paine
Urmareste-ne pe social media
Secretele unui cozonac reușit

Vedeta mesei de Crăciun este desertul preferat al întregii familii și anume, cozonacul. Cui nu-i place cozonacul cald, mai ales atunci când este proaspăt scos din cuptor? De-a lungul timpului, rețeta cozonacul s-a schimbat, aceasta fiind îmbunătățită de la un deceniu la altul. Desigur, fiecare persoană aduce un element personal fiecărui cozonac în parte, în funcție de preferințele acesteia. 

Iată câteva secrete pentru a pregăti un cozonac pufos și savuros, cu care vei cuceri întreaga familie.

  1. Ingrediente proaspete și de calitate

Atunci când dorești să prepari aluatul sau umplutura de cozonac, trebuie să verifici mai întâi dacă toate ingredientele sunt în termenul de valabilitate, proaspete și de calitate. Secretul creșterii aluatului constă în făina cu un conținut mare de proteine.

  1. Temperatura ingredientelor

Înainte de a te apuca de aluat, este important să scoți cu câteva ore înainte toate alimentele din frigider sau din cămară. Acestea trebuie să ajungă la temperatura camerei pentru a ajuta aluatul să crească, iar mai apoi să se coacă uniform.

  1. Frământarea

Timpul ideal de frământare este de aproximativ 20-30 de minute sau până când aluatul devine nelipicios, iar făina este încorporată în totalitate.  

  1. Dospirea aluatului

Secretul dospirii este acela că aluatul trebuie să stea într-un loc cald pentru a-și putea dubla volumul. De asemenea, este important ca aluatul să fie lăsat la crescut și în forma de cozonac pentru a crește uniform. 

  1. Umplutura

Pentru a avea un cozonac pufos și bogat în mirodenii, un pas important este distribuirea umpluturii. Aceasta trebuie distribuită în mod egal pe toată suprafața aluatului pentru ca desertul să crească frumos, iar fiecare bucată de cozonac să aibă aceeași cantitate de umplutură. 

  1. Temperatura de coacere

Preîncălzește cuptorul înainte de a introduce cozonacii. Temperatura cuptorului trebuie să fie de 180 de grade și trebuie evitată deschiderea ușii cuptorului în timpul coacerii. Deschiderea ușii va afecta coacerea, iar cozonacul nu va mai crește armonios. 

  1. Răcirea 

Pentru a nu se lăsa după coacere și pentru a-și păstra forma este important ca desertul să fie lăsat în forma de copt încă 5-10 minute. După trecerea acestor minute, așază cozonacul într-o parte pe o tavă tip grătar pentru circulația aerului și răcirea acestuia uniformă. 

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Urmărește-ne

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Informatii

Urmareste-ne

© 2022 DESPREPAINE.RO – TOATE DREPTURILE REZERVATE