
Pâinea uscată este extrem de versatilă și poate fi pusă în valoare cu ușurință, fără să ajungă la coșul de gunoi. Multe dintre aceste exemple provin din bucătăria italiană, acolo unde din ingrediente simple se fac adevărate bunătăți. Aceștia au și un concept denumit „cucina povera”, care presupune folosirea resurselor pe care oamenii le au la dispoziție pentru a crea rețete inedite, fără ca alimentele rămase să fie risipite. Ribollita este o supă consumată mai ales în sezonul rece, originară din Toscana. Ingredientul de bază este chiar pâinea uscată, care combinată cu legume se transformă într-un delicios preparat.
Ingrediente:
- 3 linguri ulei de măsline
- 4 căței usturoi
- 2 morcovi
- 1 ceapă roșie
- 400 de ml de suc de roșii cu pulpă
- 1 jumătate de linguriță de ardei iute pisat
- 450 de grame de varză roșie
- 4 căni de fasole fiartă
- 5-6 felii de pâine uscată
Mod de preparare:
Fasolea se fierbe până devine moale. Se călește uleiul de măsline cu usturoiul, morcovul și ceapa roșie, iar apoi peste legume se adaugă sosul de roșii și praful de ardei iute, și se amestecă în continuu timp de aproape 10 minute.
Apoi se adaugă varza și jumătate din cantitatea de fasole care a fost fiartă, precum și 2 litri de apă. Supa se fierbe până când legumele se înmoaie. Restul de fasole se prepară precum fasolea bătută.
Se adaugă apoi fasolea bătută și cuburile de pâine uscată în supă. Se lasă totul la fiert până când supa se îngroașă. Se condimentează după gust și se servește alături de măsline negre tăiate.
Poftă bună!