Combaterea risipei alimentare

Rataouille de vară cu pesmet aromatizat cu lămâie

Originar din Nisa, ratatouille este un preparat tradițional al bucătăriei provensale franțuzești, dar numeroase variații sunt populare astăzi în întreaga Europă. Este o alegere minunată pentru zilele lungi de vară, când ne dorim mese cât mai ușoare, dar pline de gust.

Te-ai aprovizionat cu legume proaspete de sezon și nu ai apucat să le mănânci pe toate? Nu le lăsa să se strice în frigider! Dacă sunt prea moi ca să le mai folosești la salate, prepară-le rapid la cuptor, cu o crustă aromată pe care o poți pregăti din resturile de pâine pe care le ai în bucătărie.

Iată cât de simplu poți găti o masă delicioasă și sănătoasă, cu arome mediteraneene:

Ingrediente

50 gr de pâine

3 linguri de ulei de măsline

3 dovlecei tăiați rondele groase

1 ardei galben tăiat cuburi

1 ardei roșu tăiat cuburi

1 ceapă mare tăiată tocată grosier

4 roșii tăiate cuburi

3 căței de usturoi tăiați feliuțe

1 linguriță de cimbru tocat

2 lingurițe de oțet balsamic

coaja de la o lămâie netratată

Mod de preparare

Mai întâi, încălzește cuptorul la 170 de grade cu ventilație.

Mărunțește pâinea într-un robot, ca pentru pesmet. Dacă nu ai robot, o poți rupe și cu mâinile în bucăți mici, astfel încât să obții firimituri. Pune pâinea mărunțită într-un bol mic, asezoneaz-o cu o lingură de ulei de măsline, sare și piper și las-o deoparte.

Amestecă toate legumele și condimentează-le cu sare, piper, cimbru, restul de ulei de măsline și oțetul. Așază legumele într-o tavă suficient de mare, astfel încât să fie într-un singur strat. Acoperă tava cu folie de aluminiu și dă-o la cuptor pentru 20 de minute. După aceea, dă folia la o parte, presară pe deasupra firimiturile de pâine și pune din nou tava la cuptor pentru încă 10 minute sau până când pesmetul de deasupra devine auriu și crocant. Dacă dorești, acum este momentul să adaugi mai multă savoare și să presari pe deasupra și puțin parmezan ras sau fulgi de chili. La final, înainte de servire, presară și coaja de lămâie pentru un plus de aromă și prospețime.

Mâncarea este gata! Savureaz-o cu plăcere împreună cu un pahar de vin sau o limonadă răcoritoare, pe care o poți prepara din lămâia de la care ai folosit coaja. J

Fii creativ și creează-ți rețeta după gustul tău sau în funcție de ingredientele pe care le ai în frigider. Poți adauga și rondele de vinete sau poți înlocui cimbrul cu busuioc, oregano sau alte ierburi aromatice care îți plac.

Sursa foto: theannoyedthyroid.com

Categorii
Tipuri de paine
Urmareste-ne pe social media
Rataouille de vară cu pesmet aromatizat cu lămâie

Originar din Nisa, ratatouille este un preparat tradițional al bucătăriei provensale franțuzești, dar numeroase variații sunt populare astăzi în întreaga Europă. Este o alegere minunată pentru zilele lungi de vară, când ne dorim mese cât mai ușoare, dar pline de gust.

Te-ai aprovizionat cu legume proaspete de sezon și nu ai apucat să le mănânci pe toate? Nu le lăsa să se strice în frigider! Dacă sunt prea moi ca să le mai folosești la salate, prepară-le rapid la cuptor, cu o crustă aromată pe care o poți pregăti din resturile de pâine pe care le ai în bucătărie.

Iată cât de simplu poți găti o masă delicioasă și sănătoasă, cu arome mediteraneene:

Ingrediente

50 gr de pâine

3 linguri de ulei de măsline

3 dovlecei tăiați rondele groase

1 ardei galben tăiat cuburi

1 ardei roșu tăiat cuburi

1 ceapă mare tăiată tocată grosier

4 roșii tăiate cuburi

3 căței de usturoi tăiați feliuțe

1 linguriță de cimbru tocat

2 lingurițe de oțet balsamic

coaja de la o lămâie netratată

Mod de preparare

Mai întâi, încălzește cuptorul la 170 de grade cu ventilație.

Mărunțește pâinea într-un robot, ca pentru pesmet. Dacă nu ai robot, o poți rupe și cu mâinile în bucăți mici, astfel încât să obții firimituri. Pune pâinea mărunțită într-un bol mic, asezoneaz-o cu o lingură de ulei de măsline, sare și piper și las-o deoparte.

Amestecă toate legumele și condimentează-le cu sare, piper, cimbru, restul de ulei de măsline și oțetul. Așază legumele într-o tavă suficient de mare, astfel încât să fie într-un singur strat. Acoperă tava cu folie de aluminiu și dă-o la cuptor pentru 20 de minute. După aceea, dă folia la o parte, presară pe deasupra firimiturile de pâine și pune din nou tava la cuptor pentru încă 10 minute sau până când pesmetul de deasupra devine auriu și crocant. Dacă dorești, acum este momentul să adaugi mai multă savoare și să presari pe deasupra și puțin parmezan ras sau fulgi de chili. La final, înainte de servire, presară și coaja de lămâie pentru un plus de aromă și prospețime.

Mâncarea este gata! Savureaz-o cu plăcere împreună cu un pahar de vin sau o limonadă răcoritoare, pe care o poți prepara din lămâia de la care ai folosit coaja. J

Fii creativ și creează-ți rețeta după gustul tău sau în funcție de ingredientele pe care le ai în frigider. Poți adauga și rondele de vinete sau poți înlocui cimbrul cu busuioc, oregano sau alte ierburi aromatice care îți plac.

Sursa foto: theannoyedthyroid.com

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Urmărește-ne

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Informatii

Urmareste-ne

© 2022 DESPREPAINE.RO – TOATE DREPTURILE REZERVATE