Cu prilejul sărbătorilor Pascale, astăzi vom vorbi despre Pască: ce este aceasta, cum se prepară și ce simbolizează în tradiția noastră.
Pasca este un desert tradițional ce se pregătește în preajma sărbătorilor pascale, având compoziții diferite în funcție de semnificația în fiecare cultură. Pasca a devenit populară în întreaga lume, în special în zona europeană. Cunoscută și sub denumirea de „pâinea de Paște”, ce se obținea din cinci tipuri de cereale, aceasta a apărut cu multe secole în urmă și a fost preparată pentru prima dată de evrei. Pasca evreiască, intitulată „mața” sau „pâinea săracilor”, este făcută dintr-un aluat simplu, un amestec de apă și făină, ce nu trebuie lăsat la dospit. Odată cu trecerea timpului, rețeta păștii s-a modificat, fiind preluată și de alte popoare. În prezent, aceasta este un desert savurat de creștini, însă este consumat în continuare în cultura evreiască sub formă de pâine.
Pasca preparată cu brânză a fost creată acum sute de ani, iar în prezent este un simbol cunoscut în întreaga lume. La noi în țară există mai multe rețete de pască, acestea diferind de la o regiune la alta, însă la baza desertului stă aluatul de cozonac dospit. În compoziția acesteia există umplutură de brânză dulce sau sărată, stafide, coajă rasă de lămâie sau portocală și mirodenii, precum esență de vanilie sau de rom. Înainte de a fi introdusă la cuptor, pasca este împodobită cu elemente decorative din aceeași cocă. Pasca se pregătește de către gospodine în Joia Mare sau în ajunul Învierii.
Legenda spune că pasca în formă rotundă reprezintă scutecele lui Iisus Hristos, însă, desertul se poate regăsi și în formă dreptunghiulară. Nelipsit de la nicio masa pascală, desertul trebuie împărțit și savurat alături de un ou roșu alături de cei dragi.