Având o vechime de peste 30.000 de ani, pâinea este un aliment de bază al întregii omeniri. Descoperită în Egiptul Antic, povestea pâinii are un parcurs important în istoria noastră, fiind un simbol al culturii, al religiei sau al statutului social. Pornind de la rețeta clasică, astăzi întâlnim rețete diversificate ale aluatului de pâine care stau la baza altor produse de panificație precum baghetele, aluatul de pizza, biscuiții, covrigii sau lipiile.
Fiecare continent are istoria sa proprie a preparării pâinii, varietăți ale rețetelor și semnificații culturale, ce diferă de la o țară la alta. Încă din antichitate, pâinea a unit oamenii la masă, i-a ajutat să treacă prin războaie și le-a dat un statut social în funcție de tipul de pâine pe care oamenii îl cumpărau sau o coceau. De exemplu, sătenii mâncau lipii, turte sau pâine neagră, iar persoanele bogate sau regii mâncat pâine albă din aluat dospit.
Europa
În Europa, pâinea dăruită împreună cu un vârf de sare reprezintă ospitalitate. Aceasta este oferită de gazde când sosesc invitații și este servită pe o tavă pe care se află o pânză brodată tradițional.
Printre cele mai cunoscute pâini sau produse de panificație din Europa se numără bagheta franțuzească, covrigul sau pretzel din Germania, focaccia sau ciabatta din Italia, english muffin din Marea Britanie, langos din Ungaria, pita grecească sau turtele românești.
America
Pe meleagurile americane, în urma automatizării producției de pâine din anul 1920, pâinea albă a ajuns să simbolizeze modernizarea industriei alimentare. Deși există o varietate bogată și diversificată, americanii preferă pâinile autentice și artizanale. Pe lângă pâinea artizanală, una dintre pâinile tradiționale americane este pâinea din porumb, așa numita „cornbread”. Mexicanii prepară bolillo sau tortilla; texanii preferă pâinea lor locală numită „texas toast”, iar printre preferințele californienilor se află „california sourdough bread”. Bagel-ul este una dintre pâinile emblematice newyorkeze.
Asia
În topul preferințelor poporului asiatic, pe lângă orez, se află pâinea și produsele de tip panificație. În piețele tradiționale asiatice se pot găsi preparate sau produse care sunt făcute din pâine sau din aluat de pâine. Istoria acestui aliment în Asia este una îndelungată, pâinea fiind o mâncare de bază pentru soldații care luptau în războaie. În zilele noastre regăsim diferite varietăți ale acestui produs: pâinea tradițională chinezească numită mantou și mandarin roll , bazlama sau simit în Turcia, puri în India, naan în Iran sau shokupan în Japonia.
Africa
Pentru populația din Africa, pâinea este un sinonim pentru nevoile de bază. Acesta este un ingredient care nu lipsește niciodată indiferent de statutul lor social. În funcție de zona geografică, pâinea poate determina gusturile și modul în care oamenii mănâncă acest aliment. În Etiopia și Eritreea se face Injeria, pâine preparată din cereale numite teff, m’semen în Maroc, roosterkoek în Africa de Sud sau Kisra în Sudan.
Indiferent de semnificația acestui aliment versatil și universal, pâinea va rămâne un preparat care va evolua odată cu noi și va face parte, în continuare, din istoria noastră.