Recent, pâinea cu maia, care înainte era un deliciu asociat brutăriilor artizanale, a devenit extrem de populară, în special datorită beneficiilor pe care aceasta le oferă organismului.
Ceea ce diferențiază aluatul cu maia de pâinea tradițională este faptul că aceasta se prepară prin fermentarea făinii cu ajutorul apei, mai degrabă decât prin adăugarea drojdiei pentru a crea un aluat. Procesul de fermentare ajută la deblocarea substanțelor nutritive din pâine, pe care organismul le poate absorbi cu ușurință. Acest lucru se datorează modului în care bacteriile acidului lactic din pâine interacționează cu acești nutrienți. Bacterile distrug anumite tipuri de acid care se găsesc în mod obișnuit în alte tipuri de pâine. Astfel, crește disponibilitatea nutrienților, cum ar fi:
- Fierul – Corpul tău folosește fierul pentru a produce hormoni, hemoglobina, care transportă oxigenul din plămâni în toate părțile corpului și mioglobina, care furnizează oxigen mușchilor.
- Vitaminele B – Ca blocuri de construcție ale unui organism sănătos, vitaminele B au un impact direct asupra nivelului de energie, a funcțiilor creierului și a metabolismului celular.
- Acid folic – Corpul tău are nevoie de acidul folic pentru a diviza celulele și pentru a sintetiza ADN, dar și alte materiale genetice.
- Calciu – este asociat cu oase și dinți sănătoși, deși joacă, de asemenea, un rol important în coagularea sângelui. Ajută mușchii să se contracte și reglează ritmurile cardiace normale și funcțiile nervoase.
- Potasiu – ajută, de asemenea, în funcția celulelor și reglează bătăile inimii. Ajută nervii și mușchii să funcționeze corect și este necesar pentru proteine și pentru metabolizarea carbohidraților.
- Magneziu – reglează funcțiile musculare și nervoase, controlează nivelul zahărului din sânge și ajută la producția de proteine, oase și ADN.
Beneficiile acestui de tip de pâine nu se opresc însă aici. Iată alte câteva motive pentru care merită să incorporezi pâinea cu maia în alimentația ta:
Contribuie la prevenirea bolilor. Diverse studii au arătat că antioxidanții prezenți în pâinea cu maia (cum ar fi peptidele) într-un număr mai mare decât în cazul altor tipuri de pâine, protejează celulele de diverse boli grave, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, artrita reumatoidă, boala Alzheimer și multe altele.
Ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Consumul de pâine din aluat cu maia poate ajuta la menținerea zahărului din sânge. Vorbim de un nivel mai stabil decât în urma consumului de pâine albă. Bacteriile care ajută la formarea maielei au, de asemenea, un efect unic asupra amidonului din pâine. Acestea schimbă structura moleculelor. Corpul le absoarbe mai lent și astfel scade indicele glicemic al pâinii. Înseamnă că nivelul de insulină nu va crește la fel de mult.
Contribuie la sănătatea intestinală. Procesul de fermentare pe care îl implică pâinea cu maia poate duce la un număr crescut de proprietăți prebiotice și probiotice. Astfel ajută la îmbunătățirea sănătății intestinelor. Un studiu realizat pe animale de la Universitatea din Finlanda de Est a constatat că pâinea cu maia făcută cu făină de secară a determinat creșterea numărului de bacterii intestinale bune în comparație cu pâinea albă făcută cu făină de secară. Recomandăm consumarea pâinii cu maia preparată cu făină din cereale integrale. Este mai bogată în fibre decât făina mai prelucrată, oferind pâinii beneficii suplimentare pentru bunăstarea intestinală.
Îmbunătățirea digestiei. Pâinea din aluat cu maia nu este complet lipsită de gluten. Un studiu a constatat că prin consumarea regulată a produselor cu maia, glutenul poate fi mai ușor de digerat. Procesul de fermentare al maielei modifică enzimele din grâu, ceea ce ar putea ajuta la contracararea reacțiilor adverse la gluten. Este încă prea devreme pentru recomandarea pâinii cu maia persoanelor cu boala celiacă (care nu pot tolera glutenul). Persoanele care sunt doar sensibile la gluten se pot consulta cu medicul lor sau cu un dietetician pentru a vedea dacă ar putea să se bucure de pâine cu maia.