O traducere aproximativă a numelui acestei populare pâini franțuzești este „pâine fără crustă”, referindu-se la stratul său subțire de crustă ce învelește miezul. Pain de mie este de obicei coaptă în tăvi acoperite de formă pătrată sau dreptunghiulară, care asigură forma sa caracteristică. Capacul previne creșterea completă a pâinii, creând un miez fin și compact. Datorită formei sale specifice, această pâine este ideală pentru prepararea clasicului „croque monsieur”, un sendviș franțuzesc făcut cu brânză gruyere, parmezan, șuncă și sos béchamel, care mai apoi este prăjit în cuptor.
O versiune mai recentă, industrială, a pâinii se numește „pain de mie 100%”, ce poate fi găsită în supermarketuri sub formă feliată și cu crusta îndepărtată în întregime. Un alt avantaj al acestei pâini este faptul că își păstrează prospețimea pentru o lungă perioadă de timp, datorită grăsimii de origine vegetală care este utilizată în procesul de preparare și care lipsește din alte feluri de pâine franțuzească.