
În fiecare an, mii de tone de alimente, în care se investesc resurse considerabile, sfârșesc la coșul de gunoi. Acest fenomen, la care contribuim cu toții, este generat de cumpăratul excesiv și de lipsa informării cu privire la modalitățile de conservare sau de refolosire a alimentelor. În ultimii ani, congelarea, un proces de conservare natural, care a fost folosit cu succes timp de zeci de ani și care poate prelungi durata de consum a alimentelor, reducând risipa alimentară a început să fie văzut, în mod eronat, ca un comportament periculos pentru sănătate. Există mai multe mituri despre congelare, de aceea am decis să vă prezentăm și să vă explicăm cinci dintre ele:
1. Congelarea duce la pierderea nutrienților din alimente
Fructele și legumele congelate au aceleași cantități de vitamine și minerale ca cele proaspete
Mai multe studii de specialitate făcute de nutriționiști în anul 2015, în Marea Britanie, au scos la iveală faptul că prin congelare, fructele și legumele își păstrează vitaminele și mineralele. Studiul arăta că în unele cazuri, nivelul antioxidanților era mai ridicat la fructele și legumele congelate decât la cele proaspete. În ceea ce privește mineralele și fibrele, conținutul era asemănător pentru ambele tipuri de legume și fructe. Acest lucru se explică prin faptul că, legumele și fructele sunt congelate atunci când ating cel mai înalt nivel de coacere, fiind astfel pline de vitamine. Pentru a rezista proaspete la raft, pentru o perioadă îndelungată de timp, fructele și legumele „fresh” sunt culese înainte de coacerea completă.
Alimentele congelate nu au nevoie de conservanți chimici
De multe ori, alimentele „proaspete” conțin o mulțime de aditivi care le fac să reziste mai mult, așa cum se întâmplă în cazul sosurilor sau a cărnii. Însă trebuie să știți că procesul de congelare vă ajută să păstrați în mod natural astfel de alimente, fără alte adaosuri. În plus, marii bucătari congelează carnea proaspătă pentru a o frăgezi în mod natural.
2. Orice aliment poate fi congelat
Deși există o gamă largă de produse care se pot congela, trebuie să știți că nu orice aliment se poate păstra folosind această metodă. Alimente precum: ouăle în coajă, brânzeturile moi, avocado, maioneza, mierea sau legumele bogate în apă precum (roșiile, salata verde sau castraveții) nu pot fi congelate.
3. Alimentele congelate sunt sigure pentru consum pentru o perioadă nelimitată
Un alt mit despre congelare, care este destul de des întâlnit, este legat de faptul că procesul de congelare face ca alimentele să fie bune pentru consum pentru o perioadă nelimitată. Fals, spun specialiștii! Fiecare aliment are o durată maximă recomandată pentru congelare. Spre exemplu supele sau carnea gătită nu pot fi ținute la congelator mai mult de 2-3 luni, carnea crudă, în funcție de tipul ei, poate rezista între 4 și 12 luni, legumele și fructele pot rezista astfel până la 1 an, iar brânzeturile tari între 4 și 6 luni.
4. Congelarea ucide bacteriile
Deși se crede că frigul „ucide” bacteriile, acest lucru este mai puțin adevărat. Prin congelare, se stopează activitatea bacteriană, adică acestea nu mai produc un impact negativ asupra produsului. Însă atunci când începe decongelarea, bacteriile își reîncep activitatea. De aceea, se recomandă ca alimentele decongelate să fie preparate într-un mod corespunzător, în maxim 24 de ore de la momentul în care au fost dezghețate.
5. Locul în care sunt ținute alimentele în congelator nu contează
Dacă vrei să păstrezi alimente congelate pe o perioadă mai îndelungată, trebuie să alegi cu grijă locul în care le vei pune în congelator. Spre exemplu, o ușă care se deschide des nu este cel mai bun loc pentru a păstra astfel de alimente deoarece în acele zone temperatura fluctuează destul de mult. Pentru a se păstra în cele mai bune condiții, pe o perioadă îndelungată, alimentele trebuie așezate cât mai în spate în congelator, pentru că acolo este cel mai probabil ca temperatura să rămână constantă.
Congelarea oferă o mulțime de avantaje!
Așadar congelarea oferă o mulțime de avantaje. În primul rând, vă permite să vă bucurați de legume gustoase și în afara sezonului, vă permite să faceți mâncăruri bogate în vitamine cu bani mai puțini și, cel mai important, poate contribui în mod real la reducerea risipei alimentare.