
Lipia libaneză este cunoscută și sub numele de “pita” și își are originea în Orientul Mijlociu.
Aceasta este o pâine plată care joacă un rol esențial în bucătăria libaneză și alte culturi din
regiune. Lipia este prezentă la fiecare masă, de la mic dejun până la cină, fiind acompaniată
de numeroase alte preparate.
Lipia se prepară din ingrediente simple precum făină, apă, sare și drojdie, însă simplitatea
acestora este umbrită de metoda specială în care sunt folosite. Aluatul este frământat până
devine neted și elastic, apoi lăsat la dospit până își dublează volumul. Ulterior este împărțit în
bucăți mai mici care sunt întinse în foi subțiri și coapte la temperaturi foarte ridicate, într-un
cuptor de piatră. Procesul de coacere este caracteristica specială a lipiei libaneze, aceasta
fiind preparată la peste 400C, care determină formarea unei bule în formă de buzunar de aer
în interiorul pâinii. Acest buzunar oferă textura aerata și flexibilă a pâinii, ideală pentru
umpluturi. Uneori lipia este coaptă pe suprafața interioară a cuptorului unde se lipește și
coace rapid, rezultând o crustă subțire și crocantă.
Lipia libaneză este extrem de versatilă și poate fi ușor acompaniată de diverse tipuri de
mâncare. Ea poate fi elementul cheie al unui sandviș precum falafel, umplut cu hummus,
kebab sau legume proaspete, dar și pe lângă diverse aperitive, precum cele din cadrul
tradiționalei mese de meze, precum hummus, baba ganoush, labneh sau multe altele. Lipia
libaneză poate fi folosită chiar și pentru celebra pizza, servind ca bază pentru manakish, o pizza libaneză, acoeprită cu za’atar, carne tocată, brânză sau legume, ulterior coaptă pânăn devine un deliciu crocant.
Rețete populare cu lipie libaneză pot fi hummusul cu lipie, celebra shaorma cu lipie, falafelul
sau kebabul. Indiferent de alegere lipia este mai mult decât o simpla pâine, ea aducând
savoarea culturii libaneze pe mesele oricui. Versatilitatea, gustul și textura o fac
indispensabila în multe preparate din Orientul Mijlociu, care datorită gustului inconfundabil
pot fi apreciate cu ușurință și pe plan internațional.