Pufoase, pudrate cu zahăr, glazurate la perfecție sau umplute cu cremă de ciocolată, gem sau alte delicii, gogoșile ocupă un loc special în inima oamenilor din întreaga lume. Însă un lucru mai puțin știut este faptul că, în spatele farmecului lor irezistibil, se află o istorie fascinantă, bogată în influențe culturale și inovații culinare.
- „Protogogașa” în culturile antice
Primele consemnări legate de formele incipiente ale gogoșii datează din secolul II î.Hr., în cadrul civilizației romane, fiind cunoscute drept „globuli”. Adesea îndulcite cu miere sau alte siropuri naturale, aceste gogoși nu erau savurate doar ca delicatese, ci erau servite și în scopuri ceremoniale și religioase în Roma și Grecia Antică.
- Răspândirea gogoșilor în Europa și în America
În Europa medievală, mai exact în Anglia, Germania și Olanda, gogoșile erau adesea pregătite în mănăstiri, unde călugării și călugărițele le preparau ca mijloc de subzistență în timpul perioadelor de post. În secolul al XVIII-lea, coloniştii olandezi au fost cei care au adus acest preparat în America, mai exact în New Amsterdam (astăzi „Manhattan”), sub numele de „olykoeks”, adică prăjituri uleioase.
- Gogoașa americană și Primul Război Mondial
Forma emblematică a gogoșilor moderne este adesea atribuită americanului Hanson Gregory, un căpitan de vas care, la mijlocul secolului al XIX-lea, se pretinde că ar fi înfipt aluatul prăjit pe cârmă, fiind astfel cel care „a pus gaura în gogoașă”. Gogoșile americane au devenit ulterior foarte populare în timpul Primului Război Mondial, când femeile voluntar din Armata Salvării, cunoscute drept “Doughnut Girls”, distribuiau gogoși soldaților americani care luptau în Franța, pentru a le crește moralul.
- Renașterea modernă a gogoșilor
În ultimii ani, gogoșile au cunoscut o reinventare, datorită patiserilor și brutarilor care au împins limitele creativității și aromelor. De la clasicele gogoși glazurate, până la creațiile gourmet infuzate cu ingrediente unice, modesta gogoașă continuă să captiveze papilele gustative ale omului contemporan.