Combaterea risipei alimentare

Istoria fascinantă a gogoșilor

Pufoase, pudrate cu zahăr, glazurate la perfecție sau umplute cu cremă de ciocolată, gem sau alte delicii, gogoșile ocupă un loc special în inima oamenilor din întreaga lume. Însă un lucru mai puțin știut este faptul că, în spatele farmecului lor irezistibil, se află o istorie fascinantă, bogată în influențe culturale și inovații culinare. 

  1. „Protogogașa” în culturile antice

Primele consemnări legate de formele incipiente ale gogoșii datează din secolul II î.Hr., în cadrul civilizației romane, fiind cunoscute drept „globuli”. Adesea îndulcite cu miere sau alte siropuri naturale, aceste gogoși nu erau savurate doar ca delicatese, ci erau servite și în scopuri ceremoniale și religioase în Roma și Grecia Antică.

  1. Răspândirea gogoșilor în Europa și în America

În Europa medievală, mai exact în Anglia, Germania și Olanda, gogoșile erau adesea pregătite în mănăstiri, unde călugării și călugărițele le preparau ca mijloc de subzistență în timpul perioadelor de post. În secolul al XVIII-lea, coloniştii olandezi au fost cei care au adus acest preparat în America, mai exact în New Amsterdam (astăzi „Manhattan”), sub numele de „olykoeks”, adică prăjituri uleioase.

  1. Gogoașa americană și Primul Război Mondial

Forma emblematică a gogoșilor moderne este adesea atribuită americanului Hanson Gregory, un căpitan de vas care, la mijlocul secolului al XIX-lea, se pretinde că ar fi înfipt aluatul prăjit pe cârmă, fiind astfel cel care „a pus gaura în gogoașă”. Gogoșile americane au devenit ulterior foarte populare în timpul Primului Război Mondial, când femeile voluntar din Armata Salvării, cunoscute drept “Doughnut Girls”, distribuiau gogoși soldaților americani care luptau în Franța, pentru a le crește moralul.

  1. Renașterea modernă a gogoșilor

În ultimii ani, gogoșile au cunoscut o reinventare, datorită patiserilor și brutarilor care au împins limitele creativității și aromelor. De la clasicele gogoși glazurate, până la creațiile gourmet infuzate cu ingrediente unice, modesta gogoașă continuă să captiveze papilele gustative ale omului contemporan.

Categorii
Tipuri de paine
Urmareste-ne pe social media
Istoria fascinantă a gogoșilor

Pufoase, pudrate cu zahăr, glazurate la perfecție sau umplute cu cremă de ciocolată, gem sau alte delicii, gogoșile ocupă un loc special în inima oamenilor din întreaga lume. Însă un lucru mai puțin știut este faptul că, în spatele farmecului lor irezistibil, se află o istorie fascinantă, bogată în influențe culturale și inovații culinare. 

  1. „Protogogașa” în culturile antice

Primele consemnări legate de formele incipiente ale gogoșii datează din secolul II î.Hr., în cadrul civilizației romane, fiind cunoscute drept „globuli”. Adesea îndulcite cu miere sau alte siropuri naturale, aceste gogoși nu erau savurate doar ca delicatese, ci erau servite și în scopuri ceremoniale și religioase în Roma și Grecia Antică.

  1. Răspândirea gogoșilor în Europa și în America

În Europa medievală, mai exact în Anglia, Germania și Olanda, gogoșile erau adesea pregătite în mănăstiri, unde călugării și călugărițele le preparau ca mijloc de subzistență în timpul perioadelor de post. În secolul al XVIII-lea, coloniştii olandezi au fost cei care au adus acest preparat în America, mai exact în New Amsterdam (astăzi „Manhattan”), sub numele de „olykoeks”, adică prăjituri uleioase.

  1. Gogoașa americană și Primul Război Mondial

Forma emblematică a gogoșilor moderne este adesea atribuită americanului Hanson Gregory, un căpitan de vas care, la mijlocul secolului al XIX-lea, se pretinde că ar fi înfipt aluatul prăjit pe cârmă, fiind astfel cel care „a pus gaura în gogoașă”. Gogoșile americane au devenit ulterior foarte populare în timpul Primului Război Mondial, când femeile voluntar din Armata Salvării, cunoscute drept “Doughnut Girls”, distribuiau gogoși soldaților americani care luptau în Franța, pentru a le crește moralul.

  1. Renașterea modernă a gogoșilor

În ultimii ani, gogoșile au cunoscut o reinventare, datorită patiserilor și brutarilor care au împins limitele creativității și aromelor. De la clasicele gogoși glazurate, până la creațiile gourmet infuzate cu ingrediente unice, modesta gogoașă continuă să captiveze papilele gustative ale omului contemporan.

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Urmărește-ne

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Informatii

Urmareste-ne

© 2022 DESPREPAINE.RO – TOATE DREPTURILE REZERVATE