
Simit-ul turcesc este o pâine circulară presărată cu semințe de susan care este frecvent servită fie cu ceai, fie cu ayran (o băutură tradițională din iaurt). Crocant pe exterior, dar moale și fraged pe interior, simit-ul este o alegere ideală pentru micul-dejun, alături de o dulceață de fructe sau în combinații savuroase de brânză, pastramă și legume proaspete.
Se crede că această pâine a fost coaptă pentru prima dată în Istanbul, în anii 1500, pe când denumirea sa provine din cuvântul arab samīd, care înseamnă „pâine albă” sau „făină fină”. Aluatul în sine este foarte similar cu cel al unui covrig, cu excepția faptului că, în loc de fierbere, aluatul este modelat și înmuiat în melasă de fructe amestecată cu apă înainte de a fi copt cu un strat de semințe de susan prăjite presărate deasupra.
Simit este cea mai faimoasă mâncare stradală din Turcia, fiind vândut cel mai adesea de către comercianți stradali care se plimbă pe străzile orașelor fie împingând cărucioare, fie cărând pe cap tăvi pline de această specialitate delicioasă.
Fiind cunoscut drept „mâncarea oamenilor ocupați” sau „mâncarea oamenilor săraci”, pâinea simit este cea mai convenientă alegere pentru studenți și pentru cei cu un program încărcat. Se întâmplă adesea ca aceste persoane să cumpere pe fugă, în drum spre școală sau spre locul de muncă, un simit alături de o bucată de brânză.