Shaobing (sau Xiaobing) este un mic dejun obișnuit în nordul Chinei care poate fi consumat atât simplu, alături de preparate din carne sau ouă fierte în aburi, cât și umplut cu ingrediente dulci sau sărate, alături de o ceașcă de ceai sau o cană de lapte.
Conform unei legende chinezești, se spune că predecesorul shaobing-ului a fost descoperit în Asia Centrală și adus ulterior în China de Ban Chao, general al dinastiei Han, în perioada în care era protector general al regiunilor vestice. Denumit inițial hubing (“produse de patiserie barbară”), acest strămoș al shaobing-ului este considerat a fi strâns înrudit atât cu pâinea naan, cât și cu pâinea pita.
Indiferent de cum sunt servite, ceea ce face shaobing-urile deosebite este multitudinea de straturi care iese la iveală odată ce sunt consumate. Aceste straturi sunt obținute printr-un proces de „laminare”, astfel aluatul este întins și pliat pe el însuși de mai multe ori, asemenea produselor de patiserie cu pufuleți europene. În timp ce shaobing-ul se gătește, aburul se formează între straturi, ceea ce face ca acestea să crească și să se umfle, dând produselor de patiserie textura lor clasică de fulgi. În mod tradițional, shaobing-ul nu conține drojdie și tocmai din acest motiv este mai ușor decât alte produse de patiserie.
Shaobing-ul din nordul Chinei este aromat cu piper și se prepară cu două tipuri de aluat: aluat cu apă (făină și apă) și aluat cu ulei (făină și ulei). Când ambele sunt gata, primul aluat se modelează într-un cerc plat, iar cel de-al doilea se modelează sub forma unei mingi, ulterior așezată în mijlocul primei forme. Aluatul de apă se închide în jurul celui de ulei, se rulează într-o minge mare, se presează și apoi se întinde într-un dreptunghi lung. Restul procesului este asemănător shaobing-ului de bază, dar în variantă nordică se umple cu felii subțiri de șnițel de vită.
În Taiwan, shaobing-ul este folosit ca o chiflă de pâine și se servește cu omletă, iar în sudul Chinei se consumă umplut cu curmale roșii, susan negru sau pastă de fasole roșie.