Brutăria sârbească este renumită pentru preparatele ei tradiționale pe care le găsești atât în casele localnicilor, cât și în brutării. Dacă îți place pâinea preparată cu făină de porumb, atunci Proja poate fi o alegere potrivită pentru tine și cei dragi ție. Cunoscută și sub denumirea de pâinea sârbească de porumb, acest tip de pâine are o istorie îndelungată și a fost considerat un fel de mâncare pentru săraci, dar cu timpul popularitatea ei a crescut în zona balcanică, în special în Serbia, Macedonia, Bosnia și Herțegovina. În zilele noastre, Proja este una dintre cele mai populare gustări slave.
Proja este o pâine tradițională plată, realizată din făină de porumb, sare și apă minerală. Unele versiuni de proja pot conține iaurt sau smântână în prepararea sa. Coacerea acestui tip de pâine se face într-o tavă dreptunghiulară, iar după ce este scoasă din cuptor se taie în cuburi. Textura pâinii este densă, dar moale ca o prăjitură. Proja se servește întotdeauna caldă și poate fi consumată alături de un iaurt sau chefir.
În regiunea balcanică există o varietate de rețete ale acestui tip de pâine. Proja poate avea dimensiuni și forme diferite, de la brioșe la felii triunghiulare. De asemenea, ingredientele pot diferi în funcție de zona geografică, însă toate rețetele au în comun făina de porumb. Dacă se adaugă lapte, ouă și unt va ieși o plăcintă delicioasă numită projara sau projanica. În brutăriile sârbești poți găsi proja cu brânză de vaci, carne tocată sau cu legume. Tot în funcție de zona geografică, proja poate fi mai populară decât pâinea albă.
Proja poate fi savurată caldă în orice moment al zilei, ca parte a unui mic dejun, la brunch, ca o gustare și, de ce nu, ca o garnitură servită alături de preparatele tale favorite.