Combaterea risipei alimentare

Incursiune în lumea brutăriei din jurul lumii. Piadina Romagnola

Chiar dacă în zilele noastre această pâine plată italienească este de obicei savurată ca sendviș (una dintre cele mai populare versiuni include prosciutto, roșii, brânzeturi cremoase, ca squacquerone și rucola), piada sau piadina romagnola, cunoscută drept „la pjida ad furmantoun” în dialectul romagnol, era în trecut un preparat de bază al săracilor, deoarece putea fi preparată doar o dată pe săptămână, hrănind întreaga familie. 

În mod tradițional, piadina era coaptă pe un vas de teracotă cunoscut sub numele de “teggia”, însă în prezent, o tigaie plată sau o tavă sunt, de asemenea, alegeri comune pentru a găti acest tip de pâine.

În poemul său intitulat „La Piada”, creată sub formă de odă pentru îndrăgita specialitate din regiunea Emilia-Romagna, un poet italian din secolul al XIX-lea, Giovanni Pascoli, o numește „pâinea sărăciei, a umanității și a libertății”, descriind-o ca fiind „netedă ca o frunză și la fel de mare ca luna”. De atunci, umila, rustica piadina a parcurs o cale lungă și, astăzi, ocupă un loc de onoare în bucătăria regională, fiindu-i acordat statutul de Indicație Geografică Protejată (IGP). 

Piadinei i se pot adăuga infinite combinații de toppinguri și poate fi găsită proaspăt preparată la numeroase chioșcuri de stradă, așa cum este de altfel și cel mai bine să servești o piadină, la doar câteva clipe după ce este scoasă de la copt, fiind încă pliabilă și caldă – cadrul perfect pentru ca brânză moale să se topească, iar restul ingredientelor să își elibereze savoarea.

Categorii
Tipuri de paine
Urmareste-ne pe social media
Incursiune în lumea brutăriei din jurul lumii. Piadina Romagnola

Chiar dacă în zilele noastre această pâine plată italienească este de obicei savurată ca sendviș (una dintre cele mai populare versiuni include prosciutto, roșii, brânzeturi cremoase, ca squacquerone și rucola), piada sau piadina romagnola, cunoscută drept „la pjida ad furmantoun” în dialectul romagnol, era în trecut un preparat de bază al săracilor, deoarece putea fi preparată doar o dată pe săptămână, hrănind întreaga familie. 

În mod tradițional, piadina era coaptă pe un vas de teracotă cunoscut sub numele de “teggia”, însă în prezent, o tigaie plată sau o tavă sunt, de asemenea, alegeri comune pentru a găti acest tip de pâine.

În poemul său intitulat „La Piada”, creată sub formă de odă pentru îndrăgita specialitate din regiunea Emilia-Romagna, un poet italian din secolul al XIX-lea, Giovanni Pascoli, o numește „pâinea sărăciei, a umanității și a libertății”, descriind-o ca fiind „netedă ca o frunză și la fel de mare ca luna”. De atunci, umila, rustica piadina a parcurs o cale lungă și, astăzi, ocupă un loc de onoare în bucătăria regională, fiindu-i acordat statutul de Indicație Geografică Protejată (IGP). 

Piadinei i se pot adăuga infinite combinații de toppinguri și poate fi găsită proaspăt preparată la numeroase chioșcuri de stradă, așa cum este de altfel și cel mai bine să servești o piadină, la doar câteva clipe după ce este scoasă de la copt, fiind încă pliabilă și caldă – cadrul perfect pentru ca brânză moale să se topească, iar restul ingredientelor să își elibereze savoarea.

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Urmărește-ne

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Informatii

Urmareste-ne

© 2022 DESPREPAINE.RO – TOATE DREPTURILE REZERVATE