Cu o aromă delicată și îmbietoare, pâinea cu usturoi este un aliment versatil ce poate fi savurat în orice moment al zilei alături de preparatul preferat sau de ce nu, ca o gustare pe înserat.
Originară din sudul Italiei, acest tip de pâine a evoluat de-a lungul timpului, devenind o garnitură populară în anii 1970 în restaurantele italiene din America. Deși, inițial se foloseau resturi de pâine care erau unse cu ulei de măsline și usturoi pentru a-i oferi o aromă distinctă și un gust delicios pâinii, în zilele noastre acest tip de pâine a devenit o mâncare de bază în bucătăria italienească. În unele zone ale țării, pâinea cu usturoi poate fi prăjită, coaptă sau pregătită la grătar și însoțește felurile principale, pastele picante, salatele sau este servită alături de un sos proaspăt de roșii.
Există multe varietăți de pâine ce pot fi însoțite de aroma usturoiului, însă cele mai comune sunt pâinile italienești sau franțuzești, precum ciabatta sau bagheta proaspăt scoasă din cuptor. Aceste pâini sunt unse cu ulei de măsline sau unt topit și usturoi tocat mărunt sau acoperite cu un amestec de ierburi aromatice. Unele variante moderne de pâine cu usturoi conțin și diferite tipuri de brânzeturi, cum ar fi mozzarella, parmezan sau feta, dând o aromă deosebită și un plus de savoare pâinii.