Considerată mâncarea săracilor cu secole în urmă, pâinea cu cartofi este un preparat care a câștigat popularitate în mai multe zone ale lumii, aceasta fiind o alternativă delicioasă la pâinea obișnuită de grâu. În zilele noastre, regăsim mai multe denumiri pentru acest tip de pâine, iar printre cele mai cunoscute sunt: fadge, slims, pâinea Bread, Milcao sau Kartoffelbrød.
Deși, se consideră că pâinea cu cartofi este originară din Irlanda, aceasta a fost preparată pentru prima dată în secolul al XVIII-lea de către Antoine-Augustin Parmentier, un celebru farmacist și agricultor francez care a folosit pulpă de cartofi pentru pregătirea aluatului de pâine.
Putem regăsi pâinea cu cartofi în diferite forme în funcție de țara în care este preparată. Aceasta poate avea forma rotundă, triunghiulară sau dreptunghiulară. Rețetele pâinii sunt multiple, însă toate au la bază cartofii și alte tipuri de făină, precum cea de grâu sau de orez. Raportul dintre cele două ingrediente variază de la o rețetă la alta, unele rețete având la bază piureul sau fulgii de cartofi.
Adăugarea cartofului în prepararea aluatului de pâine nu doar că îi oferă o aromă aparte și umiditate, ci ajută și la creșterea aportului nutrițional. Cartofii sunt o sursă importantă de fibre, zinc, fier și potasiu. Pâinea de cartofi se poate coace atât în cuptor, pe grătar sau într-o tigaie bine încinsă.
Datorită texturii sale pufoase, pâinea cu cartofi este o alegere ideală pentru pregătirea sandvișurilor, poate fi servită împreună cu mâncăruri tradiționale sau consumată ca atare, cu puțin unt și sare.