Asemănătoare cu biscuiții krakers, Matzo este o pâine tradițională evreiască apreciată de întreaga familie atât în perioada sărbătorilor pascale, cât și în restul anului.
Matzo, cunoscută și sub numele de Matzah, Matzoh sau Matza este o pâine clasică nedospită făcută din doar două ingrediente: făină și apă. Pe lângă faptul că este o pâine cu puține ingrediente, aceasta este gata în doar 18 minute din momentul în care este amestecată făina cu apa și până când este scos ultimul lot de pâine din cuptor. Astfel, Matzo este una dintre cele mai rapide pâini de pregătit atât în brutării, cât și în căminul propriu. Textura și gustul sunt similare cu cele ale unui biscuite mai gros și foarte crocant. De obicei, după ce pâinea este scoasă din cuptor, aceasta este unsă cu puțin unt topit și presărată cu un strop de sare.
Matzo mai poate fi pregătită din cereale integrale sau cereale rafinate precum grâul integral, grâul spelta, orzul, secara sau ovăzul. Pe lângă forma sa tipică pătrată, Matzo mai poate fi găsită în formă rotundă precum sunt turtele românești.
Rețeta pâinii poate fi îmbunătățită după gusturile fiecărei persoane. Acesta poate conține condimente precum rozmarin sau oregano, usturoi sau ceapă. Pâinea Matzo poate fi consumată atât simplă, ca și o gustare, dar și alături de un fel principal. De asemenea, aceasta poate fi un înlocuitor al pâinii prăjite și o bază ideală pentru sandivișurile crocante. Matzo este perfectă și pentru momentele dulci, doar ai nevoie de puțină dulceață și desertul este gata!