„Knäckebröd” este denumirea originală a acestei faimoase pâini suedeze. Cu toate că este considerată o varietate de pâine, textura crocantă și forma subțire au mai multe asemănări cu biscuiții. Ingredientul cheie al acestui preparat este făina de secară, care era elementul principal al versiunii originale.
Astăzi, o varietate de semințe, cum ar fi semințele de susan, floarea-soarelui, dovleac sau semințele de in sunt folosite pentru a crea diferite versiuni ale acestei pâini crocante. Tradiția de a pregăti knäckebröd în Suedia a apărut într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Cu aproximativ 500 de ani în urmă, pâinea era considerată un produs alimentar rar și luxos.
Înainte de inventarea aragazului de fier, coacerea acestor pâini crocante avea loc predominant în comunitățile rurale, pe perioada primăverii, după culegerea recoltei. Astfel, în versiunea originală, această pâine avea în mijloc un orificiu. El servea la uscarea și agățarea pâinii pe stâlpi lungi de lemn deasupra unui foc deschis.
Acest mod de preparare al pâinii, care utilizează un procent mic de apă, permite pâinii să rămână crocantă și proaspătă pentru o perioadă mai lungă de timp. Datorită aportului ridicat de fibre, această pâine se remarcă drept o mâncare care oferă o senzație de sațietate de durată, mai ales prin combinație cu alte toppinguri cu proprietăți asemănătoare.
Ușoară, facil de manevrat și servit, knäckebröd este consumată alături de o varietate de aperitive, sosuri, mezeluri, somon afumat, brânză, și gemuri de fructe. În Suedia, este un ingredient de bază pentru micul dejun, fiind, de asemenea, o opțiune preferată pentru gustări sau o cină ușoară.