
Populară în largul coastei Portugaliei, Bolo Lêvedo este o specialitate gastronomică care cucerește inimile oricărei persoane care pășește pe insula São Miguel.
Pâinea asemănătoare brioșei englezești datează din secolul al XIX-lea și este unul dintre alimentele tradiționale portugheze din zona Azore. Brutarii prepară aceste brioșe portugheze în fiecare zi, iar rețeta este una simplă. Ingredientele din care se prepară Bolo Lêvedo sunt făina, drojdia, zahărul, ouăle, untul, drojdia și un strop de sare. După ce aluatul este preparat și lăsat la dospit, pâinica este prăjită într-o tigaie bine încinsă presărată cu făină sau pe grătar. Această tehnică de gătit oferă pâinicii o crustă distinctă față de restul pâinilor. Textura sa este una fragedă, pufoasă și aerisită pe interior, iar gustul este unul inconfundabil datorită zahărului folosit.
Deși Bolo Lêvedo era servit inițial la micul dejun alături de o cană de cafea sau de ceai, aceasta a devenit cu timpul foarte populară în arhipelagul portughez. În prezent, puteți găsi acest fel de pâinică nu doar la brutării, ci și în magazine sau la restaurantele de pe malul oceanului. Brioșa portugheză completează orice masă, fie că este doar o gustare de dimineață sau o savurezi la masa de prânz alături de preparatul preferat. Bolo Lêvedo poate fi servit și ca bază pentru preparatele sărate precum sandvișurile cu ou, brânză și șuncă sau poate înlocui cu brio chiflele pentru burgeri.
De asemenea, putem găsi pe coasta Azore și pizza care conține blat de brioșă sau Bolo Lêvedo cu usturoi.