
Există numeroase tipuri de pâine, dar toate au o caracteristică în comun: sunt o sursă excelentă de energie și savoare. Într-adevăr, pâinea este un aliment de bază în multe culturi. De aceea suntem aici, pentru a-ți prezenta diferite tipuri faimoase de pâine, de pe tot globul. Nu mai aștepta! Hai să descoperim lumea pâinii împreună!
Unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale Franței, această pâine lungă, ușoară, cu miez pufos și crusta sa caracteristică crocantă, datează din secolul al XIX-lea, când grâul și pâinea albă nu mai erau doar un privilegiu al celor bogați. O altă caracteristică consacrată a baghetei este designul cu petale de flori, realizat prin crestarea diagonală a părții superioare a aluatului cu un cuțit curbat, înainte ca baghetele să fie puse la cuptor.
Termenul „baghetă” a intrat pentru prima dată în uz în anul 1920, fiind un derivat al cuvântului latin „baculum”, ce înseamnă băț sau toiag. Inițial, baghetele erau coapte ca franzele lungi și late, dar, din cauza unei legi din 1920, care împiedica brutarii să înceapă munca înainte de 4 dimineața, coacerea pâinii la timp pentru micul dejun a devenit imposibilă.
Astfel, bagheta și-a dobândit forma sa tipică, lungă și subțire, pentru a accelera procesul de coacere. Conform tradiției, baghetele erau coapte în cuptoare cu aburi, aduse pentru prima dată la Paris de un austriac numit August Zang, pe care unele surse franceze îl recunosc drept inventatorul baghetei.
Textura și aroma unei baghete de calitate pot transforma orice sandviș într-o masă gourmet. Baghetele sunt, de asemenea, foarte versatile – pot fi transformate în bruschette, în pâine cu usturoi sau pot fi pur și simplu înmuiate în ulei de măsline ca o gustare rapidă.