
Dacă dorești să înlocuiești făina albă tradițională, atunci făina de hrișcă vine în ajutorul tău. Hrișca este o pseudocereală precum amaranth-ul, iar semințele acesteia se consumă sub formă de boabe sau râșnite sub forma de făină. Hrișca este populară în China și în Europa Orientală, însă a început să câștige teren și în Europa Centrală.
Datorită mecanismului de măcinare lent, cruperele de hrișcă nu sunt descompuse și își păstrează calitățile nutritive. În urma măcinării se obține făina de hrișcă, o opțiune ideală pentru brutari și patiseri. Aceștia pot folosi făina de hrișcă împreună cu orice tip de făină, dar în special cu făina de grâu pentru a produce diferite preparate. Fiind un aliment atât de versatil, făina de hrișcă poate fi folosită pentru prepararea pâinii, a lipiilor, a turtelor sau a chiflelor, a blaturilor de pizza sau a crackerși-lor. De asemenea, este ideală pentru aluaturile sfărâmicioase, a cozonacilor, a plăcintelor, dar și a biscuiților, a fursecurilor sau pentru clătite. Datorită proprietăților sale, pâinea cu hrișcă deține o cantitate ridicată de carbohidrați și compuși utili pentru organismul nostru.
În Japonia, făina de hrișcă este folosită pentru prepararea tăițeilor numiți „soba”, o specialitate locală. Pentru a produce acești tăiței, hrișca este măcinată de mai multe ori rezultând astfel o făină foarte fină. După ce aluatul este format, acesta este întins în foi subțiri și tăiat în fâșii. Tăițeii rezultați sunt uscați la temperatura camerii timp de 48 de ore. Soba sunt printre cei mai populari tăiței, având o formă subțire și o aromă gustoasă.
Deși este o pseudocereală consumată de sute de ani, în ultima vreme hrișca a devenit foarte populară datorită proprietăților hrănitoare și a conținutului bogat de minerale. Spre deosebire de cerealele de bază, ca de exemplu grâul, orezul sau porumbul, hrișca nu conține un aport mare de vitamine. Aceasta deține mulți însă antioxidanți benefici organismului nostru și are un conținut ridicat de seleniu, acid fitic și acid folic. Pe lângă acestea, hrișca conține o cantitate potrivită de fibre, flavonoizi și proteine. Grație valorii sale energetice ridicate, hrișca este hrănitoare și sățioasă. Hrișca nu conține gluten și este potrivită persoanelor care au intoleranță. Aroma acesteia este una intensă, dar plăcută și oferă un gust deosebit preparatelor de panificație și patiserie.