
Kamut-ul sau făina de kamut este o alegere potrivită în schimbul făinii de grâu dur. Numit Triticum turanicum sau khorosan este strămoșul grâului pe care îl cunoaștem în ziua de azi. Având o istorie îndelungată, acesta a fost cultivat cu mii de ani în urmă, pentru prima dată în Egiptul Antic. Bobul grâului Kamut este dublu ca mărime față de grâul pe care îl știm astăzi, având o aromă intensă.
Acest tip de grâu a fost și este unul dintre cele mai complete și nutritive cereale. Spre deosebire de grâul modern, kamut-ul este bogat în proteine de înaltă calitate, acizi grași mono și polinesaturați, fibre și minerale precum seleniu, zinc, mangan sau magneziu. Datorită cantității bogate de substanțe nutritive și antioxidanți, făina rezultată din grâul kamut are un gust îmbietor și este ușor de digerat de către corpul nostru. Culoarea făinii de kamut este una specială, aceasta avânt nuanțele chihlimbarului. De asemenea, făina din cereala kamut are un conținut ridicat de gluten și este nerafinată. Acest lucru este un plus pentru brutari sau patiseri, deoarece pot frământa și lucra cu ușurință aluatul diferitelor produse.
Dacă doriți să înlocuiți făina de grâu de tip 0, 00 sau 1, puteți folosi cu încredere făina de kamut în rețetele de păine, de paste, pentru schiacciate (o pâine plată ce seamănă cu blatul de pizza), pentru pizza, pentru biscuiți sau în cofetărie. După coacere, preparatul va avea un gust îmbietor de nucă și unt.
Fulgii de Kamut sunt o variantă potrivită pentru micul dejun sau pentru preparatele de brutărie. Aceștia conțin același raport de nutrienți precum făina de kamut. De subliniat este faptul că persoanele care au intoleranță la gluten sau care suferă de boala celiacă nu pot consuma preparate din această cereală.