Recunoscută drept una dintre cele mai rafinate tipuri de făină, Maida este o făină universală folosită în brutăriile și bucătăriile din întreaga lume. Populară în India și Pakistan, făina Maida este ingredientul principal pentru prepararea pâinii plate cum ar fi pâinea naan sau tandorii roti. Brutarii asiatici folosesc acest tip de făină în realizarea tăițeilor.
Cu o textură delicată precum este făina de prăjituri, Maida este realizată dintr-un amestec de boabe de grâu dur și moale care sunt măcinate fin. Având în componența sa cele două tipuri de grâu, făina Maida are nutrienți precum fibre, vitamina A, vitamina B, fier, magneziu, fosfor și seleniu. Maida este un tip de făină care conține un grad ridicat de gluten, ceea ce reprezintă o alegere ideală pentru prepararea oricărui aluat de pâine. Făina Maida trebuie depozitată într-un loc răcoros și întunecat într-un recipient special, cu capac cu găuri, care să-i permită circulația aerului. Astfel, acest tip de făină își păstrează consistența până la opt-nouă luni în debara.
Datorită texturii sale versatile și lejere, făina Maida trebuie consumată ocazional și poate înlocui cu succes făina de grâu obișnuită. Aceasta poate fi folosită atât în prepararea aperitivelor samosa și pakoras, a aluatului de pizza, a pâinii bhatoori, a produselor de patiserie și a biscuiților. De asemenea, aceasta mai poate fi folosită ca agent de îngroșare pentru sosuri, a cremelor și în compoziția prăjiturilor.