Făina Graham este o varietate de făină de grâu integral, nerafinată și nealbită, folosită în panificație. Prin comparație, făina albă de grâu (făina universală) este măcinată fin, prin eliminarea germenilor și tărâțelor. Făina de grâu integral este fidelă denumirii sale, cu endospermul, deoarece păstrează toate elementele bobului de grâu. Această făină este măcinată mai grosier decât făina integrală standard, producând o textură rustică și o aromă de nucă, ușor dulce.
Inventatorul Sylvester Graham a dezvoltat această formă de făină în anii 1830, în speranța de a crea o alternativă mai hrănitoare a făinii albe din comerț. El credea că păstrarea endospermului, a germenilor și a tărâțelor de grâu în timpul procesului de măcinare va ajuta la crearea unei populații mai sănătoase după Revoluția Industrială.
Datorită procesului specific de prelucrare a făinii Graham, ea este bogată în vitamina E și în complexul de vitamine B, precum și în fibre și minerale, cum ar fi magneziul și calciul. Mai mult, datorită conținutului ridicat de fibre și a nivelului scăzut de carbohidrați, făina Graham este recomandată diabeticilor deoarece nu afectează nivelul zahărului din sânge și nu crește nivelul de colesterol, dacă este consumată în cantități moderate.
Făina Graham este folosită în produsele de panificație care au o textură rustică și o aromă robustă, cum ar fi biscuiții și pâinea neagră. Unele rețete create cu făină Graham mai conțin și melasă, pentru a da un gust puțin mai dulce acestor preparate. Ar trebui să ai grijă însă la păstrarea produselor cu făină Graham, deoarece aceasta conține mai multe uleiuri naturale decât făina albă și are un termen de valabilitate mai scurt.