Originară din Asia, făina de orez devine tot mai cunoscută și apreciată de brutarii europeni datorită proprietăților sale benefice și nutritive. Cunoscută și sub numele de pudră de orez, aceasta se obține prin măcinarea lentă și fină a boabelor de orez alb sau brun fără a altera calitatea nutrienților. Ambele tipuri de făină sunt potrivite pentru preparate de brutărie sau panificație.
Asemănătoare făinii de grâu, pudra de orez face parte din clasa superioară de făinuri și este o sursă bogată de proteine, minerale, vitamine și antioxidanți benefici corpului nostru. Un plus al făinii de orez brun este acela că în compoziția acesteia există un grad mai ridicat de fibre și este mai puțin procesat decât cel alb. Făina de orez este un înlocuitor potrivit pentru făina de grâu și poate fi amestecată cu alte tipuri de făină precum cea de hrișcă, de migdale sau de porumb pentru a obține produse delicioase precum biscuiți, brioșe, clătite, fursecuri sau blaturi de tartă. Dacă este utilizată singură, aceasta nu este potrivită pentru aluaturile care necesită dospire, ca de exemplu, pâinea sau cozonacul. Însă, pentru a obține o pâine crocantă și delicioasă trebuie creat un amestec de o pătrime făină de orez și trei pătrimi de făină de hrișcă. Trebuie subliniat faptul că produsele de brutărie sau panificație ce conțin acest tip de făină se coc mai lent și la o temperatură mai mică decât produsele din făină de grâu.
Spre deosebire de făina de grâu, cea de orez este mult mai sățioasă deoarece este bogată în fibre și conține carbohidrați complecși. Fiind un aliment versatil și benefic, făina de orez este potrivită și persoanelor cu intoleranță la gluten. Aceasta, împreună cu celelalte cereale precum porumbul, orzul, secara sau ovăzul nu conține gluten. Făina de orez este o alegere excelentă pentru toate produsele deoarece gustul dulce al acesteia este unul autentic și are o aromă deosebită.