Orzul este o cereală versatilă care are o consistență crocantă și o aromă delicată de nucă. Este, de asemenea, bogat în multe substanțe nutritive și are câteva beneficii impresionante pentru sănătate.
1. Îmbunătățește digestia
Cea mai mare parte a fibrelor găsite în orz sunt insolubile, care nu se dizolvă în apă. Acestea adaugă volum și accelerează mișcarea intestinală, reducând probabilitatea de constipație. Pe de altă parte, conținutul de fibre solubile din orz hrănește bacteriile intestinale benefice. Ele produc acizi grași cu lanț scurt. Aceștia reduc inflamația și îmbunătățesc simptomele tulburărilor intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil, boala Crohn și colita ulcerativă.
2. Contribuie la scăderea colesterolului
S-a demonstrat că beta-glucanii care se găsesc în orz reduc colesterolul “rău” LDL prin faptul că se leagă de acizii biliari. Ficatul trebuie să consume apoi mai mult colesterol pentru a produce noi acizi biliari, iar astfel se reduce cantitatea de colesterol care circulă în sânge.
3. Poate reduce riscul bolilor cardiace
Cerealele integrale sunt asociate în mod constant unei sănătăți mai bune a inimii. Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că adăugarea regulată a orzului în alimentație poate reduce riscul dezvoltării bolilor de inimă.
4. Poate proteja împotriva diabetului
Orzul poate reduce riscul de diabet de tip 2 prin scăderea nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățirea secreției de insulină.
Acest lucru se datorează, în parte, conținutului bogat de magneziu din orz – un mineral care joacă un rol important în producția de insulină și în utilizarea zahărului de către organism. Orzul este, de asemenea, bogat în fibre solubile. Se leagă de apă și de alte molecule pe măsură ce se deplasează prin tractul digestiv, încetinind absorbția zahărului în sânge.