Încă din cele mai vechi timpuri, făina este un ingredient de bază în brutăriile și bucătăriile din întreaga lume. De la prepararea aluatului de pâine la prăjituri sau la produse de panificație la patiserie, făina este nelipsită din compoziția acestora.
După cum știm deja, cel mai cunoscut și mai utilizat tip de făină este făina de grâu. Având un conținut ridicat de gluten și amidon, acest tip de făină oferă aluaturilor noastre elasticitatea și consistența potrivită. Cu timpul, ne-am confruntat cu problema clasificării făinii și utilitatea acesteia în funcție de preparatul pe care dorim să-l facem.
Putem clasifica tipurile de făină în funcție de conținutul de proteine și de fibre existente în compoziția lor. Acest procent de proteine îl putem regăsi pe ambalajul pachetului de făină. În funcție de acesta, putem ști pentru ce tip de rețetă se potrivește acea categorie de făină.
Ierarhizarea tipurilor de făină se face astfel:
- Făina de tip 0, cunoscută și sub denumirea „Manitoba” – aceasta este cea mai puternică făină de grâu, având un procentaj de 14-15% de proteine. Manitoba este potrivită pentru produsele de panificație cu maia.
- Făina de tip 000 – spre deosebire de primul tip de făină, aceasta are un grad scăzut de proteine, iar textura este una fină. Făina de tip 000 se poate folosi în patiserii, la prăjituri și la aluaturile pufoase.
- Făina de tip 450 sau 480 – cu o consistență fină, aceasta este potrivită produselor de patiserie.
- Făina de tip 550 – are un conținut scăzut de gluten, având un procentaj de 12-14% proteină, și este potrivită tuturor tipurilor de aluat. Cu această făina poți prepara produse de panificație și patiserie.
- Făina de tip 650 – este folosită în deosebi pentru aluaturile ce necesită dospire precum pâinea, cozonacii, aluatul de pizza, dar și pentru anumite produse de patiserie precum pandișpanul sau clătitele.
- Făina de tip 997 și 1150 – aceasta este făina de secară. Se folosește de obicei împreună cu făina de grâu pentru a da o savoare deosebită produselor de panificație, îndeosebi pâinii.
- Făina de tip 1250 și 1350 – o reprezintă făina neagră. Acest tip de făină are o consistență mai densă deoarece este măcinată grosier. Este folosită în special pentru prepararea pâinii negre, a chiflelor și a franzelelor.
- Făina de tip 1800 – este făina integrală de secară. Aceasta se folosește singură, fără a adăuga alte tipuri de făină și este potrivită pentru prepararea pâinilor.
Cunoscând această ierarhizare, putem diferenția și putem alege cu ușurință tipul de făină potrivit preparatelor pe care dorim să le pregătim.