Combaterea risipei alimentare

Diferența dintre congelarea lentă și congelarea profunda (deep freeze)

Congelarea este cea mai veche și sănătoasă metodă de conservare a alimentelor și este folosită cu succes încă din timpurile preistorice. La vremea respectivă, oamenii foloseau zăpada și gheața pentru a stoca produsele de vânătoare. În zilele noastre avem două opțiuni în ceea ce privește conservarea prin congelare: înghețarea lentă sau înghețare profundă. Este bine totuși să cunoaștem care sunt diferențele dintre cele două tipuri de congelare și care sunt avantajele fiecăruia dintre ele.

Congelarea normală vs. Congelarea profundă

Aceste două metode de conservare au la bază același principiu, dar sunt diferite ca proces. Congelarea lentă este o tehnică ce presupune o scădere lentă de până la 24 de ore a temperaturii. Apa conținută în produse este transformată în cristale mari de gheață. Prin congelarea lentă, fibrele legumelor sau fructelor se pot distruge având în vedere bucățile mari de gheață care se formează.

Congelarea  profundă este o tehnică ce implică răcirea rapidă a elementelor, de la câteva minute până la o oră, expunându-le intens la temperaturi de la -30 °C la -50 °C, până când temperatura produsului de bază atinge -18 °C. Prin acest proces, apa conținută în celule este cristalizată fin. Astfel, produsele conservate își păstrează prospețimea, texturile și aromele, nutrienții și vitaminele esențiale.

Avantaje

Congelatoarele care au la bază un proces de congelare profundă sunt opțiuni excelente pentru gospodării în aceste zile. Congelarea profundă ne permite să depozităm un număr mare de produse deodată și să profităm de fructele și legumele de sezon pentru a ne asigura hrana pe o perioadă lungă de timp la un preț avantajos. Alimente precum carnea de curcan, vită, oaie, vânat etc. pot fi depozitate luni întregi în congelator, ceea ce ne scutește de drumuri făcute zilnic la magazin.

Durata de viață a alimentelor prin metoda deep-freeze

Perioada de valabilitate a alimentelor congelate variază de la 1 la 24 de luni în funcție de fiecare produs alimentar. Prin urmare, este esențial să le etichetezi pentru a ști în permanență când să le consumi fără ca acestea să depășească data de expirare recomandată:

  • Fructe și legume: 24 de luni
  • Produse semi-preparate: 24 de luni
  • Carne în bucăți întregi sau porții mai mici: de la 15 la 18 luni
  • Pește gras: de la 9 la 10 luni
  • Pâine: 24 de luni
  • Produse de patiserie coapte, aluaturi și produse de patiserie vieneză: 12 luni
  • Înghețate: de la 18 la 24 de luni

Congelatorul este aliatul tău împotriva risipei de hrană. Bucură-te de avantajele pe care le oferă și trăiește sănătos în armonie cu natura.

Categorii
Tipuri de paine
Urmareste-ne pe social media
Diferența dintre congelarea lentă și congelarea profunda (deep freeze)

Congelarea este cea mai veche și sănătoasă metodă de conservare a alimentelor și este folosită cu succes încă din timpurile preistorice. La vremea respectivă, oamenii foloseau zăpada și gheața pentru a stoca produsele de vânătoare. În zilele noastre avem două opțiuni în ceea ce privește conservarea prin congelare: înghețarea lentă sau înghețare profundă. Este bine totuși să cunoaștem care sunt diferențele dintre cele două tipuri de congelare și care sunt avantajele fiecăruia dintre ele.

Congelarea normală vs. Congelarea profundă

Aceste două metode de conservare au la bază același principiu, dar sunt diferite ca proces. Congelarea lentă este o tehnică ce presupune o scădere lentă de până la 24 de ore a temperaturii. Apa conținută în produse este transformată în cristale mari de gheață. Prin congelarea lentă, fibrele legumelor sau fructelor se pot distruge având în vedere bucățile mari de gheață care se formează.

Congelarea  profundă este o tehnică ce implică răcirea rapidă a elementelor, de la câteva minute până la o oră, expunându-le intens la temperaturi de la -30 °C la -50 °C, până când temperatura produsului de bază atinge -18 °C. Prin acest proces, apa conținută în celule este cristalizată fin. Astfel, produsele conservate își păstrează prospețimea, texturile și aromele, nutrienții și vitaminele esențiale.

Avantaje

Congelatoarele care au la bază un proces de congelare profundă sunt opțiuni excelente pentru gospodării în aceste zile. Congelarea profundă ne permite să depozităm un număr mare de produse deodată și să profităm de fructele și legumele de sezon pentru a ne asigura hrana pe o perioadă lungă de timp la un preț avantajos. Alimente precum carnea de curcan, vită, oaie, vânat etc. pot fi depozitate luni întregi în congelator, ceea ce ne scutește de drumuri făcute zilnic la magazin.

Durata de viață a alimentelor prin metoda deep-freeze

Perioada de valabilitate a alimentelor congelate variază de la 1 la 24 de luni în funcție de fiecare produs alimentar. Prin urmare, este esențial să le etichetezi pentru a ști în permanență când să le consumi fără ca acestea să depășească data de expirare recomandată:

  • Fructe și legume: 24 de luni
  • Produse semi-preparate: 24 de luni
  • Carne în bucăți întregi sau porții mai mici: de la 15 la 18 luni
  • Pește gras: de la 9 la 10 luni
  • Pâine: 24 de luni
  • Produse de patiserie coapte, aluaturi și produse de patiserie vieneză: 12 luni
  • Înghețate: de la 18 la 24 de luni

Congelatorul este aliatul tău împotriva risipei de hrană. Bucură-te de avantajele pe care le oferă și trăiește sănătos în armonie cu natura.

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Urmărește-ne

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Informatii

Urmareste-ne

© 2022 DESPREPAINE.RO – TOATE DREPTURILE REZERVATE