Făina integrală duce pâinea la un alt nivel prin combinarea savorii și texturii inconfundabile cu un aport crescut de nutrienți. Pâinea preparată din făină integrală este alegerea clasică a celor care își doresc să facă alegeri mai sănătoase, însă puțini știu prin ce diferă mai exact acest preparat de o pâine albă.
Făina integrală se mai numește și făina de grâu întreg pentru că este obținută prin măcinarea completă a bobului de grâu și utilizarea lui în întregime. Prin comparație, făina albă rafinată este formată numai din endospermul bogat în amidon, iar tărâțele și germenii, care sunt bogate în nutrienți, sunt îndepărtate.
Un bob de cereale este compus din trei părți: tărâțe, endosperm și germeni.
Tărâța este învelișul exterior care protejează bobul. Acesta furnizează fibre, vitamine B și oligoelemente.
Germenii conțin hrană pentru bob (și prin urmare pentru cei care îl consumă), cum ar fi antioxidanți, vitamina E, vitamine B, proteine, minerale și uleiuri.
Endospermul furnizează energie pentru bob sub formă de carbohidrați și proteine, în principal.
Singurul dezavantaj pe care îl are făina integrală este termenul său scurt de valabilitate. Din cauza prezenței germenilor de grâu, care produc un conținut de ulei nesaturat mai ridicat, aceasta râncezește mai repede în condiții normale. De aceea este recomandat să păstrezi pâinea cu făină integrală la rece, în frigider, sau chiar în congelator.
Este important să citești cu atenție eticheta atunci când cumperi o pâine cu făină integrală, deoarece unele aspecte pot fi înșelătoare. Făina etichetată ca “făină îmbogățită cu tărâțe” poate avea aspectul de făină integrală, însă nu este același lucru.