Combaterea risipei alimentare

Cum să reduci risipa alimentară cu ajutorul congelatorului

Congelatorul tău este o resursă fantastică care îți permite să gătești mese în avans, să le congelezi și să eviți astfel risipa de alimente. Dar, chiar dacă îl utilizezi doar pentru a depozita semipreparate și cuburi de gheață, este ușor să pierzi urma a ceea ce ai în spatele ușii congelatorului.

Cu Paștele care se apropie cu pași mici, dar siguri, este momentul perfect pentru a-ți face ordine în congelator, astfel încât să fie pregătit pentru toate alimentele suplimentare care ar putea avea nevoie de congelare. Sortarea congelatorului în avans îți va economisi timp și stres în timpul pregătirilor pentru perioada festivă. Urmează ghidul nostru pentru a te scăpa de griji, precum și pentru a-ți transforma locuința într-un loc mai prietenos cu mediul!

În primul rând, este recomandat ca următoarele alimente să NU fie congelate: salatele ambalate, preparate din carne cu umplutură adăugată în prealabil, carnea la conservă, semipreparatele, ouăle în coajă. Dacă dorești totuși să pui ouă la congelator, poți să le bați și să le pui la congelator într-o tavă pentru cuburi de gheață.

Arsurile de congelator

Pentru a preveni arsurile de congelator, precum și pentru a îngheța carnea cât mai repede posibil (cu cât îngheață mai repede, cu atât mai puțin se va deteriora în acest proces), transfer-o într-un ambalaj etanș. Cea mai bună variantă este sigilarea în vid, care va elimina complet posibilitatea arsurilor de congelator. A doua cea mai bună opțiune este înfășurarea cărnii foarte strâns cu o folie alimentară, urmând ulterior să adaugi mai multe straturi de folie de plastic, sau să utilizezi o pungă frigorifică concepută pentru depozitarea pe termen lung.

Formele late și plate îngheață mai rapid și pot fi stivuite mai eficient decât pachetele voluminoase. Congelează carnea și lichidele într-un singur strat în ambalaje etanșe sau în pungi frigorifice. Acest lucru nu numai că te va ajuta să îți organizezi spațiul congelatorului, ci și să reduci cu mult timpul de dezghețare al alimentelor.

Asigură-te că nu plasezi alimente în stivă în fața gurilor de ventilație, altfel vei reduce semnificativ eficiența și eficacitatea congelatorului.

Menține congelatorul suficient de rece

Agenția britanică pentru Standarde Alimentare recomandă menținerea congelatorului la -18°C pentru a păstra toate articolele complet congelate.

Înainte de congelare, este recomandat să răcești alimentele în frigider. De regulă, nu pune niciodată alimente calde sau chiar ușor calde în congelator, deoarece vor determina creșterea temperaturii din congelator. Mai mult, dacă pui ceva în congelator atunci când nu s-a răcit complet, se pot forma cristale de gheață ce pot menține temperatura generală a alimentelor din jur la niveluri nesigure.

Etichetează tot! 

Toate ambalajele și recipientele ar trebui să aibă conținutul și datele scrise pe ele. Astfel, nu va trebui să ghicești ce alimente ai depozitat sau dacă acestea se mai pot consuma în siguranță.

Fii creativ(ă)

Poți îngheța lichide și ierburi aromatice proaspete într-o tavă de cuburi de gheață. În cazul ierburilor aromatice, pune-le în tava de cuburi de gheață și adăugă puțin ulei. Iată cum poți congela „cuburi de lapte” (de origine animală sau vegetală) și să le utilizezi dimineața în cafea. Mai mult, poți îngheța vinul rămas după o cină festivă, pentru a-l folosi în diverse sosuri. Poți chiar îngheța avocado-ul făcut piure, cu puțină lămâie (pentru a nu oxida și căpăta culoarea maronie), pe care îl poți utiliza în rețete de smoothie.

Realizează o listă

Rezervă un pic de timp pentru a crea o listă detaliată a tuturor lucrurilor din congelator, sarcină ce va fi consumatoare de timp la început, dar, odată ce ai creat această listă, ea este ușor de actualizat. 

O astfel de listă va preveni mult prea comunele situații în care se uită despre produsele ascunse privirii, iar în plus vei putea evita cu ușurință cumpărarea unor alimente pe care le ai deja în congelator.

Dezgheață în siguranță

Cel mai bun mod de a decongela în siguranță carnea este pe o farfurie sau pe o foaie de copt, în frigider. Alimentele subțiri, cum ar fi burgerii, pieptul de pui și alte asemenea alimente, trebuie lăsate la dezghețat cel puțin peste noapte, bucățile de carne mai voluminoase, precum fripturile de vită și de porc sau puii întregi, trebuie lăsate în frigider până la două zile, iar curcanii întregi trebuie lăsați chiar 3 sau 4 zile. În caz de urgență, alimentele mai subțiri pot fi decongelate rapid prin plasarea lor într-un castron de apă rece sub un jet lent de apă, sau și mai bine, prin plasarea lor pe o tavă sau într-o tigaie din aluminiu, care va transmite foarte repede căldura din cameră în interiorul cărnii. Nu încerca să dezgheți prea repede alimentele de mari dimensiuni – există un risc mare de apariție a unor bacterii periculoase la exteriorul cărnii, înainte ca interiorul să se dezghețe.

Surse:

https://www.goodhousekeeping.com/uk/food/a569864/freezer-tricks-prep-ahead/

https://www.respectfood.com/article/reduce-waste-by-using-your-freezer-effectively/#:~:text=Did%20you%20know%20that%20your,vegetables%20than%20we%20can%20consume.

https://greatist.com/eat/ultimate-way-organize-your-fridge#making-the-most-of-your-fridge

https://www.seriouseats.com/how-to-organize-refrigerator-efficient-safe-food-storage

Categorii
Tipuri de paine
Urmareste-ne pe social media
Cum să reduci risipa alimentară cu ajutorul congelatorului

Congelatorul tău este o resursă fantastică care îți permite să gătești mese în avans, să le congelezi și să eviți astfel risipa de alimente. Dar, chiar dacă îl utilizezi doar pentru a depozita semipreparate și cuburi de gheață, este ușor să pierzi urma a ceea ce ai în spatele ușii congelatorului.

Cu Paștele care se apropie cu pași mici, dar siguri, este momentul perfect pentru a-ți face ordine în congelator, astfel încât să fie pregătit pentru toate alimentele suplimentare care ar putea avea nevoie de congelare. Sortarea congelatorului în avans îți va economisi timp și stres în timpul pregătirilor pentru perioada festivă. Urmează ghidul nostru pentru a te scăpa de griji, precum și pentru a-ți transforma locuința într-un loc mai prietenos cu mediul!

În primul rând, este recomandat ca următoarele alimente să NU fie congelate: salatele ambalate, preparate din carne cu umplutură adăugată în prealabil, carnea la conservă, semipreparatele, ouăle în coajă. Dacă dorești totuși să pui ouă la congelator, poți să le bați și să le pui la congelator într-o tavă pentru cuburi de gheață.

Arsurile de congelator

Pentru a preveni arsurile de congelator, precum și pentru a îngheța carnea cât mai repede posibil (cu cât îngheață mai repede, cu atât mai puțin se va deteriora în acest proces), transfer-o într-un ambalaj etanș. Cea mai bună variantă este sigilarea în vid, care va elimina complet posibilitatea arsurilor de congelator. A doua cea mai bună opțiune este înfășurarea cărnii foarte strâns cu o folie alimentară, urmând ulterior să adaugi mai multe straturi de folie de plastic, sau să utilizezi o pungă frigorifică concepută pentru depozitarea pe termen lung.

Formele late și plate îngheață mai rapid și pot fi stivuite mai eficient decât pachetele voluminoase. Congelează carnea și lichidele într-un singur strat în ambalaje etanșe sau în pungi frigorifice. Acest lucru nu numai că te va ajuta să îți organizezi spațiul congelatorului, ci și să reduci cu mult timpul de dezghețare al alimentelor.

Asigură-te că nu plasezi alimente în stivă în fața gurilor de ventilație, altfel vei reduce semnificativ eficiența și eficacitatea congelatorului.

Menține congelatorul suficient de rece

Agenția britanică pentru Standarde Alimentare recomandă menținerea congelatorului la -18°C pentru a păstra toate articolele complet congelate.

Înainte de congelare, este recomandat să răcești alimentele în frigider. De regulă, nu pune niciodată alimente calde sau chiar ușor calde în congelator, deoarece vor determina creșterea temperaturii din congelator. Mai mult, dacă pui ceva în congelator atunci când nu s-a răcit complet, se pot forma cristale de gheață ce pot menține temperatura generală a alimentelor din jur la niveluri nesigure.

Etichetează tot! 

Toate ambalajele și recipientele ar trebui să aibă conținutul și datele scrise pe ele. Astfel, nu va trebui să ghicești ce alimente ai depozitat sau dacă acestea se mai pot consuma în siguranță.

Fii creativ(ă)

Poți îngheța lichide și ierburi aromatice proaspete într-o tavă de cuburi de gheață. În cazul ierburilor aromatice, pune-le în tava de cuburi de gheață și adăugă puțin ulei. Iată cum poți congela „cuburi de lapte” (de origine animală sau vegetală) și să le utilizezi dimineața în cafea. Mai mult, poți îngheța vinul rămas după o cină festivă, pentru a-l folosi în diverse sosuri. Poți chiar îngheța avocado-ul făcut piure, cu puțină lămâie (pentru a nu oxida și căpăta culoarea maronie), pe care îl poți utiliza în rețete de smoothie.

Realizează o listă

Rezervă un pic de timp pentru a crea o listă detaliată a tuturor lucrurilor din congelator, sarcină ce va fi consumatoare de timp la început, dar, odată ce ai creat această listă, ea este ușor de actualizat. 

O astfel de listă va preveni mult prea comunele situații în care se uită despre produsele ascunse privirii, iar în plus vei putea evita cu ușurință cumpărarea unor alimente pe care le ai deja în congelator.

Dezgheață în siguranță

Cel mai bun mod de a decongela în siguranță carnea este pe o farfurie sau pe o foaie de copt, în frigider. Alimentele subțiri, cum ar fi burgerii, pieptul de pui și alte asemenea alimente, trebuie lăsate la dezghețat cel puțin peste noapte, bucățile de carne mai voluminoase, precum fripturile de vită și de porc sau puii întregi, trebuie lăsate în frigider până la două zile, iar curcanii întregi trebuie lăsați chiar 3 sau 4 zile. În caz de urgență, alimentele mai subțiri pot fi decongelate rapid prin plasarea lor într-un castron de apă rece sub un jet lent de apă, sau și mai bine, prin plasarea lor pe o tavă sau într-o tigaie din aluminiu, care va transmite foarte repede căldura din cameră în interiorul cărnii. Nu încerca să dezgheți prea repede alimentele de mari dimensiuni – există un risc mare de apariție a unor bacterii periculoase la exteriorul cărnii, înainte ca interiorul să se dezghețe.

Surse:

https://www.goodhousekeeping.com/uk/food/a569864/freezer-tricks-prep-ahead/

https://www.respectfood.com/article/reduce-waste-by-using-your-freezer-effectively/#:~:text=Did%20you%20know%20that%20your,vegetables%20than%20we%20can%20consume.

https://greatist.com/eat/ultimate-way-organize-your-fridge#making-the-most-of-your-fridge

https://www.seriouseats.com/how-to-organize-refrigerator-efficient-safe-food-storage

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Urmărește-ne

Dedicarea noastră pentru produsele coapte a început în 1939. Ne mândrim cu faptul că oferim cele mai bune produse de panificație. 

Informatii

Urmareste-ne

© 2022 DESPREPAINE.RO – TOATE DREPTURILE REZERVATE