
Pentru a combate risipa alimentară, este nevoie de implicarea tuturor, inclusiv a tinerelor generații. Dar, să fim sinceri, prelegerile despre risipă sunt mult mai puțin eficiente în a crea obiceiuri bune decât activitățile distractive și ușoare. Pe termen lung, dacă copiii învață să prețuiască alimentele de la o vârstă fragedă, este mai probabil să crească cu deprinderi pozitive de alimentație și conservare a alimentelor. Iată câteva sfaturi utile pentru a convinge copiii să se alăture luptei împotriva deșeurilor alimentare.
Un test de gust al alimentelor „urâte”
Oferă-le copiilor o legumă „normală” și una „urâtă”. De exemplu, un morcov drept și neted, respectiv un morcov deformat. Spune-le să guste fiecare legumă (legați la ochi sau nu), apoi discutați despre asemănările și diferențele dintre cele două legume. Utilizați-le pe ambele într-o rețetă, iar așa copiii vor învăța că alimentele considerate „urâte” sunt la fel de valoroase precum cele „frumoase”.
Păstrează câte un as în mânecă
De câte ori a trebuit să arunci o banană pe jumătate mâncată sau un măr din care s-au luat doar două mușcături? În loc să-i oferi copilului tău fructe și legume întregi, taie-le în bucăți/felii. Un studiu realizat la Universitatea Cornell a constatat că oferirea merelor feliate la o cantină a unei școli primare a crescut vânzările de fructe cu 61%!
Cum ajung alimentele la noi în farfurie
Educarea celor mici cu privire la originea mâncării lor este o cale excelentă de a crește copii care conștientizează efectul obiceiurilor lor alimentare. Puteți face vizite la măcelării și piețele locale (sau chiar la o fermă din apropiere), astfel încât cel mic să poată vedea efortul necesar pentru producerea alimentelor care ajung la el în farfurie.
Mâncare=efort
Întocmește împreună cu copilul tău o micuță grădină sau seră în care să creșteți plante ușor de îngrijit, cum ar fi fasolea. Actul de a privi răbdător, zi de zi, o sămânță care se transformă în ceva comestibil reprezintă o lecție foarte importantă despre cât de prețioase sunt alimentele. De asemenea, când poți, implică copilul în procesul de pregătire a meselor. Poate fi o activitate distractivă și s-ar putea să descoperi că cel mic va începe să se asigure că tu termini tot din farfurie.
Gunoiul unora, comoara altora
Creșterea alimentelor din resturi este grozavă pentru copii, deoarece:
1) există o mulțime de resturi care cresc rapid (deci cei mici nu se vor apuca să se plictisească);
2) acesta oferă copiilor o imagine de ansamblu a ciclului de viață al unui aliment.
Câteva idei: Așezați baza unei salate iceberg, a unei ceape verzi sau a unei țelini într-un borcan cu apă și urmăriți cum vor încolți în doar câteva zile. Scoateți semințele unor căpșuni, zmeură sau lămâi și puneți-le în sol umed. Există atât de multe fructe și legume ușor de crescut, care sunt probabil deja în bucătărie sau pe lista de cumpărături.
Arată-i copilului și alte moduri creative de a utiliza resturile alimentare! Prăjiți cojile de cartofi. Folosiți dovlecei, morcovi, avocado sau banane moi pentru a coace diverse bunătăți, cum ar fi plăcinte, brioșe sau banana bread. Păstrați cojile de citrice pentru a face ceai sau pentru a curăța suprafețe din casă. Presărați parmezanul rămas în supă pentru a adăuga un plus de aromă. Transformați pâinea rămasă în crutoane, budincă de pâine, bruschete sau alte rețete savuroase.
Întocmește un compost, este o activitate care poate fi foarte distractivă pentru copii! Golirea deșeurilor organice într-un morman, întoarcerea mormanului cu o lopată, adăugarea compostului la grădina voastră, sunt toate activități excelente pentru ca cel mic să afle despre descompunere și despre ciclul de viață complet al unui aliment.
Prânzul „to go”
Implică-ți copilul în pregătirea pachețelului pentru școală. Dacă oferă o mână de ajutor în prepararea acestuia, sunt șanse mai mari ca prânzul să nu sfârșească la gunoi.
Mai mult, încearcă să-l înveți pe cel mic să aducă acasă ceea ce nu mănâncă la școală. Acest lucru vă va permite să vedeți ce și cât de mult mănâncă și să reutilizați, în limita posibilităților, părți ale prânzului care nu au fost consumate.
Transformă procesul într-un joc de economisire
În săptămânile următoare, puneți deoparte fiecare leu pe care familia îl economisește prin limitarea risipei alimentare. Acest gest le oferă tuturor un memento vizual cu privire la cât de mult se poate economisi din acțiuni mici. La sfârșitul lunii, utilizați banii economisiți pentru a trata familia cu ceva special— un film sau o înghețată, de exemplu.
Cu toate că va fi necesar să faceți unele modificări minore în rutina voastră familială cotidiană pentru a reduce cantitatea de alimente pe care o irositi, cu un pic de angajament și perseverență, sugestiile de mai sus sunt aplicabile într-un mod facil. Până la urmă, educarea celor mici este o investiție pe termen lung.
Surse:
https://www.threeoclockproject.org/post/teaching-kids-about-food-waste
https://ivaluefood.com/resources/cooking-eating/get-kids-to-waste-less-food/
https://www.respectfood.com/article/5-ways-to-stop-kids-wasting-food/