Cu toții ne-am confruntat cu problema alterării pâinii și a mucegaiului găsit pe aceasta. După cum poate știi deja, pâinea are un termen de valabilitate diferit în funcție de tipul rețetei sau a ingredientelor folosite. Însă cum poți păstra pâinea proaspătă mai mult timp? Pentru a prelungi termenul de valabilitate sau pentru a păstra pâinea proaspătă mai mult timp, trebuie să ții cont de trei elemente de bază: temperatura de depozitare, umiditatea și calitatea aerului.
Pentru păstrarea pâinii poți apela la trucuri simple, chiar la tine acasă. Dacă respecți sfaturile de mai jos vei avea mereu pe masă o pâine proaspătă și savuroasă.
- Dacă pâinea este caldă, așteaptă până când aceasta se răcește. Scoate pâinea din ambalaj și pune-o pe o suprafață care permite circularea aerului, de exemplu pe un grătar. După răcire, o poți depozita într-o cutie de pâine sau un coș.
- Pune pâinea într-o cutie de lemn sau într-un recipient special de pâine. Cea mai potrivită pentru conservare este cutia de lemn deoarece permite pâinii să respire, iar prospețimea se păstrează mai mult timp.
- Învelește pâinea într-o bucată de hârtie sau o pungă din hârtie. Este o metodă ideală deoarece hârtia elimină umiditatea din produs și previne formarea mucegaiului.
- Utilizează săculeți textili. Aceștia sunt o varianta mai bună pentru mediu și permit circularea aerului. Un alt avantaj al acestora este acela că pot fi reutilizați.
- Acoperă pâinea cu o cârpă sau un prosop. Rolul acestora este asemănător cu cel al hârtiei. Un lucru important de subliniat este acela că materialul trebuie să fie din fibre naturale, bumbac sau in.
- Dacă pâinea este proaspătă, aceasta poate fi păstrată în frigider și consumată în 4-5 zile. Învelește pâinea într-o cârpă sau într-un șervețel de bumbac pentru a absorbi umezeala. Pâinea își va menține prospețimea pe toată perioada și va rămâne moale.
- Pentru a avea pâine pentru o perioadă mai lungă de timp, îți recomandăm să o depozitezi în congelator. Scoate produsul din ambalajul original și învelește-l într-o folie de aluminiu pentru a se congela uniform.
- Așează lângă pâine un măr sau un cartof tăiat. Acestea vor absorbi umiditatea din pâine și o vor păstra moale pentru câteva zile. De asemenea, un aliat bun o reprezintă sarea de masă. Aceasta va elimina excesul de umiditate și va elimina bacteriile din cutie sau coș.
- Păstrează pâinea la o temperatură nu mai mare de 25℃, iar umiditatea din camera să nu fie ridicată. Acest lucru va împiedica formarea mucegaiului.
- Pentru a avea o pâine moale pentru o perioadă mai lungă de timp, începe să tai pâinea de la mijloc, iar apoi unește cele două capete.
Desigur, există numeroase metode de conservare a pâinii, însă acestea sunt cele care sunt la îndemâna oricui. O pâine proaspătă poate bucura papilele gustative, inclusiv pe a celor mai pretențioși.