Pe măsură ce omenirea își continuă explorarea spațiului cosmic, astronauții se confruntă cu
provocări surprinzătoare, legate de activități simple în aparență, cum ar fi prepararea pâinii. În
mediul de microgravitație specific spațiului cosmic, metodele tradiționale de coacere nu
funcționează la fel ca pe Pământ.
Provocarea de a prepara pâine în spațiu
Coacerea pâinii în spațiu implică un set unic de provocări. Pe Pământ, gravitația joacă un rol
crucial în procesul de coacere, afectând întregul proces. Spre exemplu, în spațiu ingredientele nu
se amestecă în același mod ca pe Pământ, ceea ce face dificilă obținerea unui aluat uniform.
Drojdia, care ajută aluatul să crească, se comportă, de asemenea, în mod diferit și determină
crearea unei texturi neuniforme. Mai mult, firimiturile pot pluti în jurul navei spațiale,
reprezentând o amenințare pentru echipamentele delicate, precum și pentru sănătatea
astronauților, în cazul în care acestea sunt inhalate. În spațiu, sunt necesare și metode alternative
pentru a asigura o coacere uniformă a pâinii, deoarece cuptoarele tradiționale se bazează pe
curenții de convecție, care se formează prin intermediul gravitației.
Soluții inovatoare pentru coacerea în spațiu
Pentru a depăși aceste provocări, oamenii de știință și inginerii aerospațiali au dezvoltat soluții
inovatoare pentru a face posibilă prepararea pâinii în spațiu.
Cuptorul Zero-G este un cuptor special conceput pentru prepararea mâncării în spațiu, ce
utilizează elemente de încălzire electrică pentru a coace alimente într-un mediu etanș. O altă
soluție presupune folosirea unui aluat preambalat, proiectat în mod special pentru coacerea în
spațiu. Acesta permite minimizarea formării de firimituri și creșterea uniformă în timpul dospirii.
Astronauții au testat, de asemenea, diferite varietăți de pâine preambalată, parțial coaptă, care
poate fi încălzită în cuptoarele de tip Zero-G.