
Aparținând grupei cerealelor, împreună cu grâul, orzul sau mei-ul, secara are o istorie recentă pentru consumul zilnic de către om, aceasta fiind mai mult hrană pentru animale. Secara crește în zone în care climatul este unul uscat și răcoros. Inițial, în antichitate, această cereală era văzută ca o buruiană în lanurile de grâu din Asia.
Cu timpul, aceasta a început să fie tot mai apreciată de oameni și a prins popularitate în Europa Centrală și de Est, fiind folosită cel mai des în prepararea pâinii. Fiind o cereală integrală, secara asigură o cantitate mare de vitamine, minerale și fibre benefice organismului nostru. Trebuie menționat faptul că pentru a beneficia de toate aporturile nutritive, secara trebuie consumată în forma sa integrală ca bob. Mai exact, acesta este compus din germen, membrana interioară și membrana exterioare. Toate aceste trei elemente ce constituie un bob oferă valoarea nutritivă potrivită corpului nostru. Pe lângă beneficiile menționate anterior, cereala de secară conține și un aport nutrițional impresionant de carbohidrați, proteine, calciu, fier, zinc și aminoacizi esențiali.
Cereala secară poate fi consumată, după cum am zis, în formă brută, dar și ca produs rafinat, sub formă de făină sau fulgi. Datorită proprietăților sale, secara poate înlocui cu succes grâul în prepararea produselor de panificație sau patiserie. Astfel, putem pregăti pâini delicioase, biscuiți, fursecuri, foi de plăcintă, chiar și blaturi de tort. De asemenea, putem folosi făina de secară în preparate sărate precum sărățele, grisine, biscuiți sărați, tăiței sau blaturi de pizza. Fulgii de secară pot fi mâncați la micul dejun alături de un iaurt și fructe proaspete, dar și ca o gustare în formă de budincă.
Alături de un stil de viață adecvat, în care sportul este o prioritate și odihna este primordială, cereala de secară integrală, având un profil nutrițional bogat, va susține alături de cele trei elemente de bază o bună funcționare a metabolismului și va asigura o energie potrivită pe tot parcursul zilei.