
Pâinea artizanală este pâinea făcută în loturi mici de meșteri calificați, numiți artizani, în mod tradițional cu ingrediente de înaltă calitate. Atenția la detalii, consistența și accentul pe măiestrie sunt cele mai importante calități, care fac diferența dintre o pâine artizanală și una obișnuită.
Termenul „artizan” este asociat cu un caracter artistic și se utilizează pentru a descrie procesul manual de realizare a lucrurilor. Această abordare se aplică și în cazul alimentelor. Brutarii artizani aleg cu grijă ingredientele, instrumentele și metodele pe care le folosesc pentru producerea pâinii. Ei pot încerca diferite tehnici până când obțin o pâine unică și perfectă. „Pâine artizanală” se traduce ca „pâine făcută manual cu ingrediente de calitate”.
În procesul de creare al pâinii artizanale sunt utilizate tehnici tradiționale de fermentare a drojdiei. Acest lucru presupune o fermentare lentă. Se începe cu un starter de aluat acrișor, un amestec de făină și apă care leagă în mod natural alimentele prin atragerea drojdiei sălbatice și a bacteriilor din mediul înconjurător. Duratele lungi de fermentare ajută la producerea de arome cu profunzime și o senzație complexă și aerisită.
Diferența dintre pâinea artizanală și pâinea obișnuită este dată de consistență. Dacă în interiorul pâinii obișnuite întâlnim un miez uscat cu o structură închisă, în interiorul pâinii artizanale întâlnim un miez hidratat și multe bule de aer. De asemenea, pâinea artizanală este mai bună pentru digestie datorită procesului de fermentare care permite enzimelor din pâine să înceapă să descompună glutenul.
Cele mai comune tipuri de pâine artizanală sunt: pâinea cu maia, ciabatta, focaccia, bagheta franțuzească și brioșa. Cea din urmă este o pâine artizanală franceză care, pe lângă ingredientele principale, este îmbunătățită cu unt și ouă. Astfel, interiorul este fraged, iar exteriorul auriu.
Pâinea artizanală poate fi diversificată cu diferite ingrediente precum cafea, ciocolată, nuci, alune, migdale sau semințe de in pentru un plus de savoare.