Ai avut vreodată frigiderul plin de alimente și nimic de mâncare? Este frustrant în atât de multe feluri: este o pierdere de bani, nu ai un fel de mâncare gătită pe masă și, desigur, este o pierdere de alimente. Aproape 40% din produsele alimentare din America ajung să fie irosite și ajung deșeuri, ceea ce în cele din urmă emite metan, un gaz cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice.
Conceptul de ”meal prep” (meal preparation) sau mai bine spus, pregătirea mâncării în avans pe mai multe zile, este ceea ce te poate salva pe tine, cel/cea care nu prea ai timp să gătești zilnic. Cu meal prep poți să-ți iei gândul că iar vei da fuga la covrigăria din colț sau mai rău, la vreun fast food, pentru a-ți lua ceva rapid de mâncare în pauzele de la serviciu.
Evită risipa optând pentru prepararea meselor în avans
Meal prep nu trebuie să fie greu sau intimidant și te poate ajuta să te asiguri că ai mese sănătoase atunci când ai nevoie de ele, cu mai puțini bani și fără mâncare irosită. Meal prep constă în a-ți aloca 1-2 ore și a-ți organiza mesele pe mai multe zile, mese care să includă mic dejun, prânz, cină și gustări. Poți, fie să pregătești mai multe idei de mic dejun, de prânz sau cină, în funcție de cum ai programul de încărcat, fie să ți le pregătești pe toate cu o seară în avans, pentru ziua următoare. De exemplu, dacă știi că dimineața ești pe fugă tot timpul, nu ai timp să mănânci și tot ce te poate salva în acel moment este un croissant sau un covrig luat înainte de a urca în autobuz sau mașină, atunci ar trebui să acorzi timp pregătirii unor idei de mic dejun pe mai multe zile. La fel se întâmplă și în cazul celorlalte mese.
Fă-ți un plan și ține-te de el
Înainte de a începe pregătirea mâncării în avans, trebuie să ai un plan. În acest plan, intră rețetele pe care le vei face, dar și lista de cumpărături cu care te vei duce la supermarket, și de la care nu trebuie să te abați. Atunci când gândești rețetele, mai trebuie să iei în calcul un lucru foarte important: mâncarea pe care o vei pregăti azi, trebuie să fie bună și peste două sau trei zile.
Desigur, există și soluția de a porționa mâncarea și de a o congela. Tipuri de mâncare precum supele și cerealele pot fi congelate, pentru a fi transformate în viitoare mese. Așteaptă cel puțin 2 ore de la gătire pentru ca mâncarea să ajungă la temperatura camerei, înainte de a o pune în caserole la frigider.
Odată ce ai ales ingredientele, poți face diferite combinații din ele, pentru a nu te plictisi de același prânz sau cină. De exemplu, poți să pregătești o friptură la cuptor, din care poți prepara apoi sandviciuri, pe care le poți lua cu tine la serviciu, iar pentru cină îți poți pregăti două garnituri preferate. Le porționezi, le pui în caserole la frigider și le încălzești câteva minute la cuptor înainte de a le consuma.
Nu uita să valorifici tot ce ai deja în frigider sau în cămară. Cu puțină organizare și imaginație, îți poți crea mese delicioase. Atunci când gătești în cantități mai mari, eviți să lași în frigider resturi de alimente sau produse începute, pe care, ulterior, le vei arunca.
Prin prepararea meselor în avans, nu doar că salvezi timp în restul zilelor, ci te ajută să te ferești de mâncărurile nesănătoase, știind că ai următoarea masă asigurată.
Sursa foto: Freepik