Este greu să găsești un termen de comparație pentru aroma pâinii proaspăt coapte, mai ales atunci când este vorba de savoarea inedită a pâinii cu maia. Această pâine crocantă a avut recent parte de o creștere bruscă în popularitate – dar ce este totuși aluatul cu maia și de ce este atât de gustos? Iată ce diferențiază aluatul de alte tipuri de pâine.
Pe scurt, pâinea cu maia este un tip de pâine cu fermentare lentă. Acest preparat este inedit prin faptul că nu necesită drojdie comercială pentru a crește. În schimb, pâinea din aluat cu maia se pregăteşte utilizând o cultură fermentată vie, care acționează ca un agent natural de dospire. Fără ea, pâinea nu creşte. Așadar, maiaua reprezintă sufletul aluatului ce stă la baza acestui tip de pâine. Ca prin magie, maiaua apare din simpla combinare a unor ingrediente de bază în orice bucătărie: făină (albă, integrală, de secară sau de grâu), apă și multă răbdare!
Aluatul cu maia este cunoscut pentru aroma sa caracteristică acrişoară, textura aparte a miezului și crusta crocantă. Acizii naturali și fermentația îndelungată ajută la descompunerea glutenului, făcându-l mai digerabil și mai ușor de absorbit de către organism. Ca să nu mai vorbim despre savoarea sa complexă!
Maiaua este însă mult mai mult decât o simplă rețetă; acest aluat necesită răbdare şi înțelegere.
Odată combinate ingredientele, amestecul începe să fermenteze, cultivând drojdia naturală pe care o putem găsi şi în mediul înconjurător. Drojdia sălbatică se află peste tot în jurul nostru. Se regăsește în pungile de făină, în aer, pe mâinile noastre etc. Doar pentru că nu o putem vedea, nu înseamnă că nu este prezentă, împlinindu-și funcțiile specifice.