Este foarte posibil să fi văzut făina de malț de orz printre ingredientele pâinii pe care voiai să o cumperi. Dacă te-ai întrebat ce este mai exact și la ce folosește, articolul acesta este pentru tine!
Făina de malț de orz este unul dintre cei mai răspândiți amelioratori pentru pâine. Utilizarea sa la scară largă se datorează faptului că este un produs natural, ușor de procurat.
Făina de malț este obținută din orz maltezat. După recoltare, boabele de orz sunt lăsate să încolțească în apă. După ce orzul a germinat, acesta este apoi uscat. În timpul procesului de uscare, malțul produce din abundență o enzimă numită amilază. După ce boabele s-au uscat, acestea sunt măcinate sub formă de pulbere, care este utilizată ca făină.
Făina de malț influențează fermentarea și culoarea cojii. Rezultatul este o creștere mai bună a aluatului, un gust mai bun, un termen de valabilitate mai lung și un aluat mai rezistent la manipulare.
Această făină reproduce activitatea organică creată de fermentația lungă, astfel încât este adesea utilizată în pâinea cu fermentație scurtă. Astfel, adăugarea făinii de malț de orz într-un aluat care va suporta o fermentare lungă nu este o idee bună. O perioadă de dezvoltare de lungă durată cu diastaze de cereale suplimentare epuizează drojdia și duce la o supra-fermentație a pâinii. Aluatul care fermentează excesiv este caracterizat de un miez gumos. Totuși, puțină făină de malț adăugată după prima jumătate a etapei de fermentare poate da aluatului un impuls folositor.