Sărbătorile de iarnă nu ar fi la fel fără inconfundabilul Panettone, un desert originar din Italia, care a ajuns în ultimii ani să fie și printre preferatele românilor. Astfel, pentru Crăciunul de anul acesta, îți propunem un desert delicios care are la bază felii de pâine veche, însiropate cu savoarea celebrului cozonac italienesc.
Ingrediente (8-10 porții)
- 4 ouă mari
- 454 gr smântănă pentru frișcă
- 100 gr zahăr granulat
- 14 gr extract de vanilie
- ½ linguriță de extract de lămâie
- ½ linguriță extract de portocală
- 340 gr pâine tăiată în cuburi
- 50 gr suc de lămâie
- 30 gr unt topit
- miez de nucă/bănuți de ciocolată/stafiede/fructe confiate (opțional)
Mod de preparare:
- Amestecă într-un bol 3 ouă, smântâna pentru frișcă, 50 gr de zahăr, extractul de vanilie, cel de lămâie și cel de portocale.
- Adaugă cuburile de pâine și, opțional, topping-urile alese (miez de nucă/ bănuți de ciocolată/ stafide/ fructe confiate), apoi amestecă până când ingredientele se combină. Lasă mixul deoparte pentru 30-60 de minute, pentru ca pâinea să poată absorbi cât mai mult lichid.
- În timp ce pâinea stă la înmuiat, preîncălzește cuptorul la 175°C și unge cu unt sau cu ulei tava în care vei pune amestecul. Recomandăm o tavă de 23×13 cm.
- Amestecă pâinea din nou, apoi pune jumătate din mix în tavă.
- Pentru a pregăti umplutura, combină sucul de lămâie, 50 gr de zahăr, untul și un ou într-un bol mare.
- Încălzește totul într-o oală, la foc mic, în timp ce o amesteci cu o lingură de lemn, până când crema ajunge să aibă o consistență mai groasă. Poate dura între 4-10 minute.
- Ia crema de pe foc și întinde-o peste primul strat de pâine, apoi adaugă și cealaltă jumătate din amestecul de pâine înmuiată.
- Lasă budinca la cuptor pentru 40-50 de minute, până când va avea o culoare aurie. Când este gata, scoate-o de la cuptor și las-o să se răcească timp de cel puțin o jumătate de oră înainte de a o servi.
Vă dorim poftă bună!
Sursa foto: https://bit.ly/3lHzsS1