
Iată cum poți transforma, cu ajutorul câtorva ingrediente aparent simple, o pâine veche într-un adevărat deliciu, numai bun pentru serile reci de toamnă.
Ingrediente
- 1 praz mare, aproximativ 250 g
- 1 lingură de unt
- O ceapă mică tăiată julien
- 1 cățel de usturoi zdrobit
- 4 crenguțe de cimbru
- sare
- 100 g de ciuperci champignon brune, tăiate în sferturi
- 500 ml lapte
- 3 ouă
- 1 linguriță de nucșoară măcinată
- 1 franzelă veche, aproximativ 400 gr
- 75 g brânză moale cu mucegai (gorgonzola)
- 75 g jamon Serrano sau prosciutto
Mod de preparare
Taie prazul în rondele de 2 cm grosime și opărește-le timp de 3 minute în apă clocotită. Apoi, scurge-le bine de apă și pune-le deoparte.
Topește untul într-un vas pe care să îl poți folosi și la cuptor, apoi adaugă ceapa și călește-o timp de 5 minute, la foc mediu, fără să se ardă. După ce s-a înmuiat și începe să se caramelizeze, adaugă usturoiul, cimbrul și un praf de sare. Continuă să călești timp de 3 minute, apoi adaugă ciupercile și prazul și ia vasul de pe foc.
Într-un bol, amestecă laptele, ouăle și nucșoara și bate-le ușor cu un tel până se omogenizează. Taie sau rupe pâinea în bucăți mari, de aproximativ 4 cm.
Amestecă jumătate din cantitatea de pâine cu amestecul de praz și ciuperci și apoi presară pe deasupra jumătate din cantitatea de brânză și șuncă. Adaugă apoi un strat din restul de pâine, presară deasupra brânza și sunca rămase și toarnă amestecul de lapte și ouă.
Lasă pâinea să se înmoaie în amestecul de lapte și ouă timp de minimum 30 de minute, iar în acest timp poți să încălzești cuptorul la 190 de grade. Budinca se coace timp de 25-30 de minute, până când devine aurie și crocantă la suprafață.
O poți servi cu o salată verde sau cu legume de sezon.
Poftă bună!
Sursă rețetă: lovefoodhatewaste.com
Sursa foto: thebittenword.com