Transformă pâinea uitată în cămară într-un desert decadent, pefect pentru o zi călduroasă de vară. Această budincă de pâine contrastează într-un mod armonios crema savuroasă de praline, ușor sărată, cu delicatețea înghețatei de vanilie, pentru un deliciu de neuitat.
Pregătindu-se într-o cantitate mare, poți servi această budincă alături de cei dragi, sau, cine știe, o poți pune la frigider și păstra doar pentru tine!
Ingrediente pentru budincă (12 porții)
- 6 ouă
- 700 ml frișcă lichidă
- 700 ml lapte
- 400 g zahăr brun
- 2 linguri esență vanilie
- ¼ linguriță sare
- ¼ linguriță nucșoară măcinată
- 1 pâine veche (aprox. 1kg), tăiată în cubulețe
- 250g nuci pecan, tăiate în bucăți mari
- 900ml înghețată de vanilie
Ingrediente pentru sosul de praline
- 60g unt sărat
- 15g făină
- 250ml frișcă lichidă
- 100g zahăr brun
- 2 linguri esență de vanilie
- ¼ linguriță nucșoară măcinată
Mod de preparare
- Într-un bol mare, amestecă ouăle, frișca, laptele, zahărul brun, esența de vanilie, sarea și nucșoara.
- Adaugă cubulețele de pâine și amestecă-le până când sunt complet acoperite de acest amestec. Lasă pâinea să stea timp de o oră, amestecând ocazional, apoi adaugă nucile pecan.
- Preîncălzește cuptorul la 175°C. Unge cu un strat subțire de unt o tavă de aproximativ 33×23 cm, apoi toarnă în ea amestecul de pâine.
- Lasă tava la cuptor până când budinca devine fermă în centru, iar pe margini se formează bule, timp de aproximativ 1 oră. După 45-50 de minute, acoperă tava cu o folie de aluminiu pentru a preveni arderea budincii.
- Între timp se prepară sosul de praline. Topește untul, apoi adaugă făina și amestecă constant până când mixtura dobândește o culoare aurie, timp de 3-4 minute. Adaugă apoi frișca lichidă și zahărul brun și continuă să amesteci timp de 3 minute. Adaugă vanilia și nucșoara, amestecând pentru încă 2-3 minute.
- Scoate tava din cuptor când budinca este gata și las-o să se răcească timp de vreo 5 minute, apoi servește-o cu un glob de înghețată și cu siropul de praline.
Sursă: https://www.myrecipes.com