
Dacă și tu crezi că rădăcinoasele merită să fie vedete în bucătărie, ți-am pregătit această rețetă încântătoare de budincă de pâine cu păstârnac și unt aromatizat cu cimbru și alune. Această abordare sofisticată a budincii clasice de pâine poate fi servită ca masă principală de către vegetarieni sau drept garnitură în cazul iubitorilor de carne.
Ingrediente
- 300 g păstârnac, decojit și tăiat în bucăți mici
- 3 linguri ulei de măsline + mai mult pentru ungerea tăvii
- 350 ml smântână de gătit
- Sare și piper după preferință
- 3 ouă mari, bătute
- 85 g unt nesărat, moale
- 100 g parmezan, răzuit
- 1 lingură cimbru
- 250 g ciuperci
- 300 g pâine/chifle, în cuburi mici
- 25 g alune de pădure, tăiate în jumătate
Mod de preparare
- Încălzește cuptorul la 190°C. Într-o tavă, pune păstârnacul, stropește-l cu o lingură de ulei de măsline, apoi presară peste sare și piper. Lasă tava la cuptor timp de 30 de minute sau până când păstârnacul dobândește o textură moale și este uniform caramelizat, apoi scoate-o din cuptor. Redu temperatura cuptorului la 170°C.
- Într-un bol mare, bate smântâna de gătit, ouăle și jumătate din cantitatea de unt, parmezan și cimbru. Asezonează cu sare și piper, apoi incorporează 2 linguri de ulei, pâinea/chiflele și păstârnacul și lasă amestecul timp de 10 minute la temperatura camerei.
- Unge o tavă de dimensiuni medii cu ulei de măsline și toarnă în ea amestecul pregătit la pasul precedent, apoi pune tava deoparte. Într-o tigaie, încălzește untul rămas până când dobândește o culoare aurie, apoi adaugă ciupercile, alunele de pădure și cimbrul rămas, lăsând tigaia pe foc încă 3 minute. Ulterior, toarnă conținutul din tigaie peste budincă și acoperă tava cu folie de aluminiu, ca apoi să o lași la cuptor timp de 50 de minute. Când timpul a expirat, înlătură folia, presară parmezanul rămas și pune tava înapoi la cuptor pentru încă 15 minute.
- Scoate budinca din cuptor și las-o să se răcească timp de câteva minute înainte să o servești.
Poftă bună!
Sursă rețetă:
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/truffled-parsnip-brioche-pudding-hazelnut-thyme-butter
Sursă poză:
https://www.farmfreshtoyou.com/recipes/232/savory-bread-pudding-with-parsnips)